Gættelege går parforholdet svært

Leger I gættelege hjemme hos jer?

»Gæt hvorfor jeg er sur«, »gæt hvad jeg har lyst til«, »gæt hvad jeg godt kan lide du gør for/ved mig«.
 
I et parforhold, kan vi hurtigt komme til at lege rigtig mange »gættelege« i løbet af sådan en helt almindelig uge.
 
Det handler ikke om at vi er ude på at skade vores parforhold eller partner, eller fordi vi tror at det er en god måde at kommunikere på.
 
Det sker oftest når vi har slået automat piloten til og helt glemmer at mærke os selv og vores egne behov.
 
Når hverdagen flyver derud af, og vi lige har hentet børnene efter en halv times køkørsel  i myldretiden, og derefter står med spaghetti og kødsauce op over begge albuer, og vores partner kommer en halv time senere hjem end han eller hun havde sagt, sker der oftest en af to ting:
 
1. Vi eksploderer. Råber op om at det fandme ikke kan være rigtigt at man ikke kan regne med sin partner. At han/hun er en idiot. At nu har jeg stået her og... [indsæt selv offer gerning]
 
2. Vi bliver stille og kolde. Trækker os ind i os selv, bliver korte for hovedet svarer i korte sætninger, begynder at gå rundt og ordne alt muligt ligegyldigt.
 
Ingen af de ovenstående eksempler er specielt sunde for hverken os selv eller vores parforhold. Og begge eksempler gør at vi kommer længere væk fra hinanden, i stedet for at blive klogere på hinanden.
 
Det er det til gengæld når man mærker efter hvad det rammer i en selv, og derefter taler personligt ud fra sine egne følelser og behov. Så prøv at stoppe op, trække vejret og identificere den følelse der er indeni dig og derefter kommunikere den til din partner.
 
 
Det kunne fx lyde således: »Jeg føler mig ligegyldig og ikke værdsat når du kommer senere hjem uden at give besked. Jeg vil gerne have du sender mig en sms når du bliver forsinket«.
 
Eller: »Jeg bliver vred når du kommer for senere hjem end aftalt. Det for mig til at føle mig taget for givet. Jeg har brug for at du tager over nu, så jeg kan gå en tur/låse mig inde på badeværlset og skrige i en pude/ringe til en veninde/lægge mig på sofaen i 20 minutter«.
 
Det samme gælder når det handler om ønsker, behov eller lyster. Det er dit job at melde ud hvad du gerne vil have. Og derefter er det selvfølgelig så din partners job at vurdere om det er noget han eller hun kan og vil give dig.

Indlægget er skrevet af Anna


Her på siden får du hurtigt et overblik over de muligheder som parterapi giver for at arbejde og forbedre parforholdet - også på lokalt niveau. Læs mere om parterapi overalt i Danmark. Se eksempelvis parterapi Århus, Frederiksberg, Nordsjælland eller Roskilde her.

JA TAK, TILMELD MIG TIL LOVECAST NYHEDSBREVET

Tilmeld dig Lovecast nyhedsbrevet og få masser af inspiration og tips til parforholdet! - du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik.

Flere artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *