KOMMUNIKATION

Hvorfor er det nogle gange så utroligt svært, at kommunikere med sin partner på en god og konstruktiv måde? Hvorfor kan vi ikke tale sammen? Hvordan kan vi styrke kommunikationen?

Når parforholdet er i vanskeligheder, er dårlig og manglende kommunikation ofte det alleførste første tegn. Uanset hvad årsagen er til problemerne i parforholdet, og uanset hvilke udfordringer jeres relation er ramt af, vil det altid smitte af på jeres kommunikation og på den måde I taler til hinanden.

Men man kan faktisk gøre rigtig mange ting for at få kommunikationen tilbage på sporet. Derfor får du her en mini guide til kommunikationen i parforholdet.

Kommunikation i parforholdet

4 TING DER STYRKER KOMMUNIKATIONEN

Parforholdet er en af de absolut vigtigste relationer voksne mennesker har. Når vi ikke kan kommunikere ordentligt med vores partner, og når vi hverken støtter, lytter eller er i stand til at italesætte de udfordringer vi oplever, bliver vilkårne i parforholdet nærmest umulige. Så hvis jeres kommunikation er gået helt skævt og I har meget svært ved at tale sammen, så start med at fokusere på disse 4 punkter - de kan nemlig hjælpe jer med at få kommunikationen tilbage på sporet.

FORBERED DIN PARTNER PÅ DEN SVÆRE SAMTALE

Hvis I har svært ved at kommunikere, kan det ofte bunde i jeres tilgang til selve samtale - altså den måde i griber samtalen an. Hvis I eksempelvis har emner som er rigtig svære at tale om, giver det god mening at starte med at fortælle, hvad samtalen egentlig betyder for jer - altså hvor vigtigt eller følsomt emnet er.

Det kan du ved at sige: »Jeg har noget jeg gerne vil tale om, som er lidt følsomt for mig. Har du tid til at tale lidt sammen nu?« Når du har fået dette bekræftet, kan samtalen om det svære emne starte. Det er altid en god idé at få bekræftet tidspunktet og få fortalt at I nu starter en dybere samtale. Det vil med al sandsynlighed gøre din partner mere modtagelig. Samtidig sender du et signal om at det er vigtigt for dig at din partner også gerne vil tale sammen.

HOLD DET PÅ EGEN BANEHALVDEL

Tal altid ud fra egne følelser og spørg ind hvordan din partner oplever situationen - uden at dømme eller kristisere. Brug jeg-formen - eller det personlige sprog - når du skal fortælle din partner noget vigtigt. Beskriv situationen ud fra dine følelser og tag afsæt i hvordan du selv oplever situationen. Det kan eksempelvis være ved at sige:

»Jeg synes det var ubehageligt at tale sammen i går og jeg følte at du kritiserede mig meget. Hvordan tænker du vi talte sammen?« i stedet for at sige »du var langt ude i går da du bare kritiserede mig helt vildt.«

Hvis I hurtigt ender I et skænderi eller hvis samtalen er på vej ud på et skråplan, kan det være en god idé med en timeout, hvor I begge lige kan få et pusterum.

SÆT DIG SELV I BAGGRUNDEN

Du og din partner lever i forskellige psykologiske verdener, og ingen har patent den ultimative sandhed. Sandheden afhænger af øjnene der ser. For at opnå et indblik i din partners verden må du sætte dig selv i parentes og i stedet spørge ind til din partner. På den måde viser du interesse, og det vil blive positivt modtaget, for vi kan alle godt lide at blive mødt med interesse. Ved at lytte til din partner uden at afbryde eller komme med kritiske kommentarer, giver du din partner plads til at blive hørt og forstået - og det er virkelig godt for din partner og for parforholdet.

HVAD ER DET GODE VED DIN PARTNER? 

Forsøg at sætte ord på alle de gode ting din partner gør. Mange gange glemmer vi at sætte pris på hinanden i en travl hverdag og vi glemmer også alt det gode vores partner rent faktisk bidrager med. Men når vi sætter ord på de positive ting begynder vi også langsomt at skifte fokus, og det er vigtigt for vores generelle tilfredshedsfølelse i forholdet.

Du kan se en uddybende liste over emner som ofte kommer op i parterapi her.

Vi har også samlet en række små guides og parforholdsstatistikker som beskriver parforholdets tilstand overalt i Danmark. Se eksempelvis meget mere om parterapi i Horsens, Randers, Kolding, Vejle og Herning her.

LYTTER DU TIL DIN PARTNER?

God kommunikation handler meget om at lytte. At lytte til det den anden rent faktisk siger, hvad han eller hun mener og derefter forholde sig til det - i stedet for at være i forsvarsposition og klar til at smide det næste argument.

Det betyder nemlig rigtig meget for jer begge. For det første får du hørt din partners synspunkter, hvilket er vigtigt da du langt fra altid kan gætte hvad din partner tænker og mener. For det andet får det din partner til at føle sig lyttet til.

Hvis du gerne vil have en mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold, hvis du gerne vil føle, at I er på samme side og kæmper for det samme, skal du kende din kærestes liv, tanker og drømme lige så godt som dine egne, og det kræver lytning.

Kommunikation - spørg og lyt

HVORDAN TALER DU TIL -OG OM DIN PARTNER

God kommunikation er en disciplin man kan øve sig på at forbedre, ligesom et håndværk eller en sportsgren. Når du kommunikerer med et andet menneske, er det vigtigt at du tager ansvar for din del af kommunikationen. Ligegyldigt hvordan din partner reagerer, hvad han eller hun siger og gør. Hvis kommunikationen ofte går i hårdknude, kan du forsøge at finde en anden og ny måde at udtrykke dig på. Det handler om at tale ud fra sig selv, at afvente, være tålmodig og så vidt muligt holde fast i den gode stemning.

Selv hvis bølgerne går højt er det vigtigt ikke at angribe den anden. Hold fast i det personlige sporg, tal udfra dig selv og gør dig umage med at sætte nogle gode rammer for jeres samtaler, så den holder sig på sporet. Nogle ting skal der ikke tales om hen over køkkenbordet mens børnene løber omkring og leger. Hvis du kan mærke at I misforstår hinanden, kører i ring, eller at følelserne er i kog, så tag en pause og fortæl hvordan du oplever samtalen - igen ud fra dig selv.

Hvis jeres kommunikation slet ikke fungerer og I ofte oplever store konflikter og skænderier, kan vi anbefale at læse vores indlæg om konflikter her.

VIS FØLELSER OG SÅRBARHED

Hvis der er noget, du savner, så vis det. Hvis du har brug for at blive holdt om, så bed om det. Hvis du trænger til at skælde ud, sige fra eller råbe, så gør det. Det er for de fleste mennesker nærmest umuligt at skjule følelser alligevel, så lad være med at sige, at du bestemt ikke er sur, når du ligner en, der eksploderer om lidt. Stå ved, hvordan du har det, og vov at vise det.

Det er ikke farligt at vise sine følelser eller være negativ. Det er noget rod at være uærlig om hvor man er, så den anden ikke kan forstå mislyden mellem de ord der siges, og den tone der er i rummet. Så vis hvem du er. Tag måske en pause i samtalen på 5 minutter eller et døgn, og kom tilbage når du reelt er klar til at være i dialog.

PÅ VEJ TIL BEDRE KOMMUNIKATION

Det kan være en rigtig god idé at forberede din partner på en svær samtale. Det kan være ved at sige: Jeg har noget jeg gerne vil tale om, har du tid til det nu?

Det er ikke farligt at vise sine følelser eller være negativ. Det er noget rod at være uærlig om hvor man er, så den anden ikke kan forstå mislyden mellem de ord der siges, og den tone der er i rummet. Så vis hvem du er. Tag måske en pause i samtalen på 5 minutter eller et døgn, og kom tilbage når du reelt er klar til at være i dialog.

PRØV OGSÅ VORES ONLINE PARKURSER

LÆR NÅR I HAR LYST & TID

I samarbejde med en række dygtige terapeuter tilbyder vi et godt udvalg af stærke online parkurser. Prøv eksempelvis vores kursus "Løs konflikterne en gang for alle" - det har nemlig fokus på at forbedre jeres kommunikation. Tag kurset når I har tid og lyst i hyggelige omgivelser - hjemme i stuen.

VELKOMMEN TIL LOVECAST LEARNING © 2020

Lovecast Learning - online parkuser