Hvis du tvivler på egne evner vil du automatisk droppe at gøre en forskel - i levet og i parforholdet

Har du behov for kontrol i parforholdet?

Kære kvinde, hånden på hjertet – har du en lille tendens til at skulle kontrollere en masse små detaljer i hverdagen og synes du samtidig at det er enormt svært, at overlade ansvaret til din mand eller andre? – Så har du noget til fælles med rigtig mange kvinder.

Hvorfor har nogle behov for kontrol?

Kontrol handler primært om angst. Når kvinder har rigtig svært ved at slippe kontrolrollen i parforholdet, er den bagvedlæggende årsag ofte, angst for fejle eller angst for at være utilstrækkelig.

I tilværelsen har vi rigtig mange valg og muligheder. Intet er givet på forhånd og samfundet udvikler sig konstant. Det betyder at vores liv bliver mere og mere uforudsigelige – og det gør mange kvinder bange. Bange for ikke selv at kunne styre sit liv. Mange af os – både mænd og kvinder – har et indre skræmmebillede af, hvad følgevirkningen vil være hvis vi mister kontrollen og fx mister kærligheder, familien og det sociale netværk mv. og det øger behovet for fuld kontrol.

Vi lever i en tid hvor samfundet lægger mere og mere ansvar over på individet. Det forstærker angsten for at fejle og øger behovet for kontrol. Vi skal have mere styr på vores liv end nogensinde tidligere og det er medieverdenen i den grad er med til at understrege.

Problemet smitter af på parforholdet

I parforholdet er problemet ved at skulle kontrollere om din mand nu også har vasket gulvet godt nok eller om det er gjort på den rigtige måde, at det ofte resulterer i hans lyst til at deltage i det huslige og i parforholdet generelt bliver mindre og mindre. Ofte vil han blive så frustreret over hans umulige opgave, at han til sidst helt overlader initiativet til kvinden. Nogle mænd begynder samtidig at tvivle så meget på sig selv og egne evner, at det dræber hans idéer, kreativitet og initiativer  – og det skader selvfølgelig parforholdet. Man kommer ind i en ond spiral, hvor kvinden bliver mere og mere frustreret og kontrollerende og manden deltager mindre og mindre. Der skabes langsomt et uligevægtigt parforhold, som let kan ende i et “mor-søn” lignende forhold i stedet for et “kvinde-mand” forhold.

Konsekvenserne er for begges parters vedkommende er at lysten til sex med sin partner forsvinder.

Et ligeværdigt parforhold

Det er rigtig vigtigt at sigte efter at have et så ligeværdigt forhold som overhovedet muligt. Et parforhold, hvor begges idéer, tanker og forslag vejer lige tungt og begge parter bliver set og hørt.

Det er derfor en rigtig god idé at I begge fokuserer på at være lydhør overfor hinandens idéer og tanker. Når din mand eksempelvis foreslår et nyt feriemål i sommerferien, en gaveidé til vennerne eller måske en helt anden aktivitet, så mærk efter inde i dig selv og forsøg at observere din reaktion. Hvis du straks får lyst til at lave om på idéen, så den passer til din måde at gøre tingene på, så prøv at give din mand plads og lad ham føre hans idé ud i livet – du kunne måske blive positivt overrasket 😉

Læs også: Tænker du stadig positivt om dit parforhold efter I har fået børn? 

Start med at forbedre parforholdet allerede nu!

Det gælder om at træde i karakter som par og familie. Læg glansbilledet væk og definer hvad der er jeres fælles værdier og hvordan I får dem til at fungere i hverdagen. Begynd forfra. Nulstil alt og tilgiv hinanden og forsøg så langsomt at genopbygge lysten til hinanden. Hold planlagte familiemøder løbende og få talt med hinanden om jeres problemer og udfordringer. Fokuser på, hvordan I kan blive glade igen og fortæl hinanden om det! Hvis I begge grundlæggende føler at I er gode nok, så vil behovet for kontrol også blive mindre. Hvis I derimod har en fornemmelse af at I hele tiden skal gøre jer ekstra umage for at det hele ikke går i fisk – så kan det være meget svært at slække på kontrolbehovet. Vi skal lære at elske – og selvfølgelig også os selv.

Indlæg skrevet af Anna


På Lovecast.dk kan du finde inspirerende indlæg og artikler om parforhold og kærlighed. Du kan samtidig finde den helt rigtige parterapeut, hvis jeres parforhold har brug for en uvildig 3. part og brugbare værktøjer til at skabe en bedre kommunikation  i mellem jer. Find parterapeut her. Du kan også få mere viden om parterapi – både generelt og lokalt. Se vores lokale sider om parterapi og parforhold i Århus, Vejle og Randers her.

Flere artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *