Skænderi, skændes, parforhold, par, parterapi, parterapeut, kærlighed, lovecast

Skændes I meget? – sådan kommer I tilbage på sporet

“Skændes I meget?”, “Er det overhovedet meningen at der er skænderier i parforhold?”, “Skændes mennesker i et lykkeligt parforhold?”.

Vi kan lige så godt slå helt fast: Skænderier foregår i alle parforhold. ALLE! Beyoncé og Jay Z skændes, Mr. og Mrs. Obama skændes og Keld og Hilda skændes ja, vi skændes også.

Hvis man aldrig nogensinde skændes, er det oftest fordi den ene part er lidt for tilbageholden og forsigtig og ikke tør vise sig fra alle sider. Og det er slet ikke sundt i et forhold!

Man kan måske også forsøge at lave et regelsæt der træder i kraft når i skændes, så det trods alt bliver et fair skænderi, hvor man forsøger at undgå, at træde så langt ind over hinandens grænser, at det efterlader varige sår. Men når bølgerne går højt og du er i dine følelsers vold, kan du så lige huske et skænderi-regelsæt? (Jeg ved, jeg ikke kan)

Ofte vil sådan nogle regler lyde noget a la: ‘Forhold dig roligt’ eller ‘vær specifik og fair’.
Hvis I skændes er regel nummer et sikkert allerede for sent. Og oftest når man er nået op i det røde felt, er det svært – nærmest umuligt – at forholde sig i ro. Og i forhold til at være specifik kan det også være svært når følelserne løber af med en.

Det kan godt være du siger:

Du har sagt at du vil hænge den hylde op i 3 uger nu, hvor er det er bare typisk dig. Du lover altid du vil gøre det, og så gør du det alligevel aldrig

men oftest betyder det:

Kan jeg regne med dig (på et meget dybere plan end i forhold til praktiske opgaver) og betyder det der er rigtig vigtigt for mig noget for dig?”.

Så er der muligheden ‘time outs’. Altså, det kan måske virke for par der har små skænderier, men er man midt i et stort følelsesladet udbrud, vil det oftest fremkalde frygt i de fleste af os – at den vi elsker, går fra os når de ser vores grimme sider.

Det vi derimod kan gøre er at prøve at undgå at skænderiet bliver til en regulær skyttegravs krig, hvor der kun kan være én der vinder og én der taber.
For når det handler om at vinde, kommer vi hurtigt til at kaste med vilde trusler og kalde hinanden grimme og sårende ting.

Men hvad så når vi har skændtes?

3 gode til råd at dæmpe skænderier er:

  • Pak din stædighed helt væk, find alt dit mod frem og bliv gode venner igen!
  • Prøv at dulme de sårede følelser. Sig ‘undskyld’ hvis du har været uretfærdig.
  • Hjælp hinanden til at føle jer trygge igen. Spørg hinanden helt ærligt: “Hvad kan jeg gøre for at du føler dig tryg ved vores forhold igen?”

Det hjælper altid at tale om jeres følelser i stedet for jeres opførsel.
Hvis I har haft et meget seriøst skænderi, er det ret sikkert at I har skræmt hinanden. Når man bagefter viser sin partner at man er interesseret i at vide hvordan han/hun føler, åbner det døren til den samtale som kan heale de sårede følelser.

Skrevet af Anna

Parterapi kan være en god og hurtig måde at få parforholdet tilbage på sporet. Uanset hvor i landet du bor har vi en dygtig parterapeut der kan hjælpe Jer videre sammen. Se eksempelvis Århus, Valby i København, Roskilde, Nordsjælland, Vesterbro i København her.

Flere artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *