Sådan kommer du en skilsmisse i forkøbet

Et billede af parterapeut Susanne Dyhrberg
Næsten alle par oplever op - og nedture. At det er svært at få parforholdet til at spille i perioder, er der intet unormalt i. Men hvis Jeres nedture, svære konflikter og ligegyldigheder sætter sig fast som konstante irritationer, kan parforholdet langsomt forfalde indefra – og så er det på tide at gøre noget ved det.
Problermerne starter ofte som helt små ting i hverdagen. Ting, der før var fuldstændig ligegyldige, er nu pludselig begyndt at fylde mere og mere. Langsomt begynder I at trække jer længere og længere væk fra hinanden, kommunikationen bliver sværere, mens det bånd der binder Jer sammen langsomt løsnes, og Jeres parforhold svækkes. Kærligheden mellem Jer forsvinder langsomt og kløfterne bliver dybere i takt med at konflikterne bliver større. I bebrejder hinanden og I mener begge at de udfordringer I står med, er den andens skyld.

Flere bliver skilt med det samme

En helt ny undersøgelse fra statsforvaltningen viser, at flere bliver skilt uden separationsperiode - dvs. at de er blevet skilt ved at klikke to gange på computeren og bum – så er de skilt. Vi har derfor spurgt parterapeut og ekspert Susanne Dyhrberg, om hendes holding til stigningen i antallet af de hurtige skilsmisser og hun forklarer: »Om de hurtige skilsmisser er godt eller skidt er der er ikke noget entydigt svar på - det kommer helt an på situationen i parforholdet. Nogle parforhold er så dårlige, at det opleves som en stor lettelse, at det nu er muligt at blive skilt i en fart. Det gælder hvis man eksempelvis lever i et voldeligt parforhold, et parforhold præget af misbrug eller hvis den ene har stærke psykopatiske karaktertræk«, uddyber terapeuten og forsætter: »Omvendt kan par der måske lige har haft et stort skænderi, handle i affekt, også er det er det selvfølgelig et problem hvis man nu alligevel ikke rigtig mener det«.

Kom tilbage på sporet

Man kan sagtens få sit parforhold tilbage på sporet igen – i hvert fald hvis man spørger eksperten.
Ifølge Susanne, kan et forhold nemlig sagtens reddes, hvis man griber bolden og får gjort noget ved problemerne. Det eneste det i virkeligheden kræver, er nogle små justeringer hos dig selv. Du kan jo som bekendt kun ændre dig selv - ikke din partner.
Her får du 5 gode råd til at skabe et bedre parforhold. Du kan starte med det samme – altså allerede nu.
Flere par bliver skilt huritigt

Vis din kærlighed så din partner forstår det

Måske prøver du at vise din kærlighed gennem fysisk kontakt, eller ved at sørge for at hjemmet er rent og ungerne bliver hentet. Problemet er dog bare, at det ikke er sikkert at din partner har det samme kærlighedssprog som du selv har – og derfor vil selv de største anstrengelser ikke blive set som et udtrykt for kærlighed.
Du kan vinde mange lette point ved at se bort fra dine egne behov og lære din partners kærlighedssprog at kende. Det er især vigtigt, når forholdet er under pres, hvor I begynder at fokusere på, hvad I får - og især hvad I ikke får ud af parforholdet. Prøv i stedet at tænke på hvad din kæreste ser som kærligt - og gør mere af det.
 

Gør noget sammen

Efter en årerække sammen begynder mange par at leve separate liv. De glemmer simpelthen at prioritere tid sammen og til sidst har de stort set ingen positive fælles oplevelser. Det betyder at al det sjove ender med at ligge andre steder end i samværet med partneren. Her handler det om at træffe et valg for at gøre noget ved fællesskabet og styrke teamfølelsen i parforholdet. Det kan være noget så simpelt som en gåtur eller en god samtale.

Husk det fysiske

Efterhånden som forholdet mister nyhedens interesse, kommer man let til at glemme glæden ved fysiske kærlighed - berøring, kærtegn, hede kys og kram. En af årsagerne kan være, at man har en tendens til at smelte sammen og samtidig glemme sig selv i processen. Det kan dræbe lidenskaben og lysten til hinanden, da man ofte tiltrækkes af nogen, der ikke er ligesom en selv. Prøv derfor at holde fast i din lyst til at komme tæt på din partner ved at vise din kærlighed fysisk. Rør ved hinanden, kys og dyrk sex.

Udvid horisonten

Det er vigtigt at møde nye mennesker og opleve nye ting. Med tiden bliver mange par mindre interesseret i det nye og glæder sig i stedet over trygge rammer og gamle vaner. Selv de mindste afvigelser kan anspore jalousi eller en følelse af svigt. Vi gør med andre ord hinandens verdener mindre og den går ikke. Prøv noget nyt og anderledes end de I plejer.

Gør dig umage

Mange gange har par en tendens til at tage hinanden for givet, efterhånden som tiden går. Man glemmer at gøre sig umage og værdsætte det man har. Men det er vigtigt at gøre sig interessante og hvis du fx kun går rundt i gammelt slidt joggingtøj derhjemme - så er det ikke at gøre sig umage. Man kan vinde meget ved at prøve lidt mere og gøre sig umage derhjemme, og ikke kun når man skal ud.

Artiklen er skrevet af redaktionen.
 
Tak til Susanne Dyhrberg for gode input.
 
Susanne har mere end 20 års erfaring med parterapi og hun sin praksis i Helsingør i Nordsjælland. Du kan se Susannes profil på Lovecast her.

JA TAK, TILMELD MIG NYHEDSBREVET

Tilmeld dig Lovecast nyhedsbrevet og få masser af inspiration og tips til parforholdet! - du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik.

[rainmaker_form id="2886"]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *