KOMMUNIKATION

Hvorfor er det nogle gange så utroligt svært at kommunikere med sin partner? Hvorfor kan vi ikke tale sammen? Hvordan kan vi styrke kommunikationen?

Når parforholdet er i vanskeligheder. er dårlig - og manglende kommunikation det første tegn. Uanset hvad årsagen til problemerne i parforholdet er, og uanset hvilke ufordringer Jeres relation er ramt af, vil det altid smitte af på Jeres kommunikation.

Men man kan faktisk gøre rigtig mange ting for at få kommunikationen tilbage på sporet. Derfor får du her en mini guide til kommunikationen i parforholdet.

Kommunikation i parforholdet

4 TING DER STYRKER KOMMUNIKATIONEN

Når kommunikatonen i parforholdet ikke fungerer og man hverken støtter eller er i stand til at italesætte de udfordringer man oplever, gør det vilkårne i parforholdet virkelig vanskelige. Så hvis Jeres kommunikation er gået helt skævt, så start med at fokusere på disse 4 punkter:

SE TINGENE FRA DIN PARTNERS PERSPEKTIV

Hvis du har svært ved at kommunikere med din partner, så kan det ofte bunde i at Jeres tilgang til samtalen er problematisk. Hvis der eksempelvis kan være modsætninger eller emner, som er svære at tale om, giver det god mening at starte med at kortlægge hvad det betyder for Jer - altså hvor vigtigt eller følsomt emnet er. Forsøg derefter at se den præcis samme udfordringeg fra din partners parspektiv. I kunne eventualt forsøger at fremlægge hinandens udgangspunkt, da det giver langt større forståelse for den andens synspunkter.

HVAD ER DET GODE VED DIN PARTNER? 

Forsøg at sætte ord på alle de gode ting de partner gør. Mange gange glemmer vi at sætte pris på hinanden i en travl hverdag og vi glemmer også alt det gode voeres partner rent faktisk bidrage med. Men når vi sætter ord på de positive ting, begynder vi også langsomt at skifte fokus og det er vigtigt for vores generelle tilfredshedsfølelse i forholdet.

SÆT DIG SELV I BAGGRUNDEN

Din partner og du lever i forskellige psykologiske verdener, og ingen har patent den ultimative sandhed. Sandheden afhænger af øjnene der ser. For at opnå et indblik i din partners verden må du sætte dig selv i parentes og i stedet spørge ind til din partner. På den måde viser du interesse, og det vil blive positivt modtaget, for vi kan alle godt lide at blive mødt med interesse. Ved at lytte til din partner uden at afbryde eller komme kritiske kommentare giver du din partner plads til at blive hørt og forstået - og det er virkelig godt for din partner og for parforholdet.

HOLD DET PÅ EGEN BANEHALVDEL

Fortæl din partner, hvordan du har det og hold det på egen banehalvdel - uden at dømme eller kristisere. Brug et jeg-formen, når du skal fortælle din partner noget, så du får fortalt ud fra dine følelser i stedet for at postulere noget om din partner. Det vil sige, at du skal tage afsæt i, hvad du selv oplever, når du fortæller noget til partneren, eksempelvis »jeg synes, det var ubehageligt, at du kritiserede mig i går« i stedet for at sige »du var langt ude i går, da du kritiserede mig.« Hvis samspillet ikke fungerer godt nok, og du ikke kan fortælle det, du gerne vil, så kan det være en god idé med en timeout.

Du kan se en uddybende liste over enmer, som ofte kommer op i parterapi her.

Vi har også samlet nogle små guides og lidt uddybende parforholds-statistisk, som dækker andre områder og kommuner i Region Midtjylland. Se eksempelvis meget mere om parterapi i Horsens, Randers og Herning her.

LYTTER DU TIL DIN PARTNER?

God kommunikation handler meget om at lytte. At lytte til det den anden rent faktisk siger, hvad han eller hun mener og derefter forholde sig til det - i stedet for at være i forsvarsposition og klar til at smide det næste argument.

Det betyder nemlig rigtig meget for Jer begge. For det første får du hørt din partners synspunkter - hvilket er vigtigt da det langt fra er altid vi kan gætte hvad din partner tænker og mener. For det andet fpr det din partner til at føle sig lyttet til.

Hvis du gerne vil have en mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold, hvis du gerne vil føle, at I er på samme side og kæmper for det samme, skal du kende din kærestes liv, tanker og drømme lige så godt som dine egne, og det kræver lytning.

TAG ANSVAR OVER DIN EGEN MÅDE AT KOMMUNIKERE PÅ

Kommunikation er en kunstart - eller et håndværk, som primært handler om to eller flere menneskers samspil. Når vi kommunikarer med et andet menneske er det vigtigt at tage ansvar for din del af kommunikationen. Ligegyldigt hvordan din partner er eller hvad han eller hun gør. Forsøg at finde den anden og finde nye måder at udtrykke dig på og forsøg at afvente, være tålmodig og holde fast i den gode stemning.

Selv når det blæser op til stiv kuling. Og i samme ånd kan du gøre dig umage med at sætte nogle gode rammer for jeres samtaler. Nogle ting skal der ikke tales om hen over køkkenbordet, mens børnene løber omkring, og musikken spiller. Kan du derfor mærke, at I misforstår hinanden, kører i ring, eller der er følelser i kog, så tag en pause, sæt en ramme, der passer til emnet, og kom stærkere ind i kommunikationen igen.

VIS FØLELSER OG SÅRBARHED

Hvis der er noget, du savner, så vis det. Hvis du har brug for at blive holdt om, så bed om det. Hvis du trænger til at skælde ud, sige fra eller råbe, så gør det. Det er for de fleste mennesker nærmest umuligt at skjule følelser alligevel, så lad være med at sige, at du bestemt ikke er sur, når du ligner en, der eksploderer om lidt. Stå ved, hvordan du har det, og vov at vise det.

Det er ikke farligt at vise sine følelser eller være negativ. Det er noget rod at være uærlig om, hvor man er, så den anden ikke kan forstå mislyden mellem de ord, der siges, og den tone, der er i rummet. Så vis, hvem du er. Tag måske en pause i samtalen på 5 minutter eller et døgn, og kom tilbage, når du reelt er klar til at være i dialog.