Hak en hæl og klip en tå… eller på moderne dansk: noget om kompromis’er

Bevar dine egne værdier i alle relationer - også i parforholdet

Åååhhh det der med andre mennesker, der pludselig betyder noget vigtigt i livet. Åhhh den der kærlighed. Og åååhhh …det jeg gør ved mig selv – for den andens skyld.

I alle de relationer vi indgår, sætter vi noget på spil; os selv, vores sjæl, integritet, angst, kærlighed… you name it…

Når vi indgår i en relation, både i kærlighed, jobmæssigt eller i familien, må vi være indstillet på at gå på kompromis. Til tider tilsidesætte egne behov. Træde tilbage. Men også træde frem. Vi kalder det at behovsregulere (at udøve evnen til at kunne tåle at alle behov ikke opfyldes hele tiden).

Og nogle gange er det måske så overvældende eller svært, at være i en relation, sådan bare være, at vi glemmer os selv lidt.

Og når jeg skriver det,  er det selvfølgelig fordi jeg ved, at rigtig mange af os er super gode til at tilpasse os – og gøre lige det den anden vil have. Dygtige tilpassere. Os er der mange af. Dygtige til at tilpasse os det, vi tror eller ved den anden vil have. Dygtige til at tilsidesætte os selv.

Så, lige pludselig, har du fået syltet dig ind i en rolle, en måde at være i verden på, som handler rigtig meget om den anden. Og knap så meget om dig.

Det vil jeg gerne slå et slag for, at du skal stoppe med…

Husk dig selv – også i relationer.

Det er vigtigt for dit selvværd, at du finder dit eget ståsted. Hvad er dig og hvad er den anden i jeres fællesskab? Det sunde parforhold indeholder både et dig, mig og et vi.

Kan du sige fra - tør du sige fra - må du sige fra?

Eller lever du med, at hakke en hæl og klippe en tå for at tilpasse dig andre – som et (falsk) grundvilkår for dig – for at fortjene din plads i verden?

Hvis du gør det, altså ikke får sagt fra, så har du sat dig selv i en situation, hvor du kun kan tabe.

Det kan godt være, at det lige umiddelbart virker som en god ide; du scorer den lækreste kæreste, du bliver bekræftet OG du vinder på point…fordi det bliver nemt for dig (for når du gør det de andre vil have, det din partner ønsker, så er det nemt for dig. Så er der ikke noget ballade).

Det er bare, desværre, ikke sådan det fungerer. Fordi på et eller andet tidspunkt får du nok. På et eller andet tidspunkt, vil alt det du har hakket og klippet gøre ondt.

Og så kommer oprøret: du bliver trist, utilfreds, smågnaven, træt, ligeglad, ked af det og måske endnu værre…syg … angst, depression og stress problematikker kan dukke op i kølvandet på for mange kompromis’er. Det er skidt for selvværdet.

Læs mere: Summen af problemer er konstant

Det er vigtigt for dit parforhold, at du finder dit eget ståsted!

På trods af, at symbiosen kan være fantastisk, magisk og tryg, så er det på lånt tid, hvis I ikke også kan være to selvstændige individer. Klar til at både give og tage.

Så husk det alle partnere! Det er en balancegang at være i relationer. Det er kompromis-land. Hak en hæl og klip en tå – men ikke kun på dine fødder.

  • • Find ud af hvad der dig
  • • Find ud af, hvad der er den anden
  • • Og find så ud af, hvad der er jeres »vi«

Det kræver vilje, dialog og kærlighed (både til dig og den anden).

Og hvis det bliver svært, så tøv ikke med at søge hjælp. Afhængig af jeres udfordringer kan både individuel og parterapi være en god støtte!

Kh Camilla

Amazingmind.dk


Oplever I udfordringer med parforholdet kan parterapi ofte hjælpe jer på rette spor. Find en dygtig parterapeut her.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *