Kram og fysisk berøring er vigtige ingredienser i et velfungerende parforhold

Krammeterapeut Par Brændgaard

Et kram er ikke kun en forbigående berøring. Et kram eller en kropsberøring påvirker hele kroppen. Under huden har vi nemlig alle nogle sansereceptorer, som registrerer selv den mindste berøring. Når vi krammer, sender sansereceptorerne lynhurtigt et elektrisk signal til hjernen, og i løbet af få sekunder, vil hjernen udløse hormonet oxytocin, som også er kaldet krammehormonet eller Kærlighedshormonet.

Krammehormonet har været kendt siden slutningen 20’erne. I de første studier af hormonet fandt man ud af, at oxytocin, blev frigivet hos kvinder under fødslen. Efterfølgende kunne forskere fastslå, at det også er kærlighedshormonet, eller oxytocin, der får mælken til at løbe til brysterne, når en nyfødt baby skal amme for første gang.  

»I de seneste årtier har videnskaben påvist at kroppen danner hormonet oxytocin ved fysisk berøring og at krammehormonet også har en lang række andre positive sundhedsvirkninger i kroppen, hvoraf den vigtigste er, at det modvirker stress«, udtaler krammeterapeut og ernæringsekspert (cand.scient.) Per Brændgaard.

Det unikke ved dette hormon er, at det knytter bånd mellem de to mennesker, der rører ved hinanden og derfor har det også en stor effekt på parforholdet. »Det giver et oxytocin-baseret parforhold. Det er kendetegnet ved, at man føler sig tæt knyttet til hinanden, man slapper meget af i hinandens selskab, der er ingen aggression, den seksuelle lyst er stor, og seksualfunktionen hos både manden og kvinden er i top. Oxytocin øger mandens potens, gør kvinden mere våd (også efter overgangsalderen) og fremmer kvindens evne til at få orgasme ved samleje«, fortæller krammeterapeuten.

Læs også: Tungen lige i munden

Mænd har størst behov for berøring

»Meget af den konkurrenceorienterede, aggressive og voldlige adfærd man ofte ser hos mænd, kan forklares med at mænd ligger lavere end kvinder i oxytocin. Mænd har behov for dobbelt så meget fysisk kontakt som kvinder, men de er sjældent bevidste om det. Hormonelle forskelle gør, at en mand under et kram kun danner halvt så meget oxytocin, som kvinden gør. Manden har derfor brug for dobbelt dosis kram for at komme op på samme oxytocin-niveau som kvinden«, udtaler Per Brændgaard.

Hvordan skal man kramme?  

Krammeeksperten anbefaler par at forsøge et liggende nøgenkram, med så stor kropskontakt som muligt. »Det er vigtigt at slappe af og være helt til stede i krammet. Lad være med at snakke imens. Lad være med at se fjernsyn imens. Lad være med at sove imens. Øg varigheden gradvist op til 1 time om dagen«.

Undgå bagtanker om sex

»Når man krammer hinanden gælder om at slå den seksuelle autopilot fra og acceptere, at der opstår seksuel lyst og automatiske seksuelle kropsreaktion som f.eks. erektion uden at handle seksuelt på det. Gør det som en øvelse, hvor I ligger og krammer nøgne i en time uden sex. Hvis det er for grænseoverskridende, så start med at kramme med tøj på, så I fra gang til gang gradvist øger både varigheden af krammet og graden af hud-mod-hud-kontakt« siger Per Brændgaard.

Skrevet af Jonas


Find inspiration til dit parforhold eller få hjælp til parforholdet fra en dygtig parterapeut uanset hvor i landet du bor. Find terapeut her. Du kan også læse meget mere om parterapi her.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *