22. maj 2018

Skænderier

SKÆANDERIER

Eller haft lyst til at smugkigge i din partners telefon? Tjekke kærestens Facebookprofil?

Nogle mennekser har en tendens til at lade jalousien fylde alt for meget – ofte uden grund. Her får du en lille jalousi guide, der kan svare på de sleste ting omkring jalousi, hvorfor den opstår og hvad du kan gøre ved den.

Kommunikation i parforholdet

Skift perspektiv

Hvis du har svært ved at kommunikere med din partner, så er det ofte tilgangen til samtalen, der er problematisk. Reflekter derfor over din egen tilgang. Der kan være modsætninger, som er svære at løse, f.eks. hvis du forbinder følsomhed med noget stærkt, og din partner forbinder det med noget svagt, eller du ikke magter sex, mens din partner ikke kan få nok. Disse problemer kan ikke bare løses, og de skal ikke fjernes. De er en anledning til at opnå en større forståelse for din partner. Der findes ikke rigtige eller forkerte tanker, følelser og holdninger. Der findes kun dine tanker, følelser og holdninger og din partners. I stedet for at tale sandhedssprog og forsøge at afgøre, hvem der har ret, så tal perspektivsprog: Hvordan ser verden ud fra dit perspektiv, og hvordan ser den ud fra mit perspektiv?

Vend blikket mod det positive

Sæt ord på det positive ved din partner. Vis, at du værdsætter, når han tager opvasken eller støtter dig. Når vi sætter ord på det positive, begynder vi også langsomt at skifte syn på forholdet – problemerne er der stadigvæk, men de får ikke lov at fylde det hele. Træn din taknemmelighed over, at din partner har valgt lige netop dig. Der kan stadig være svære ting i parforholdet og negative sider ved din partner, som du skal anerkende, men alt er ikke kun sort.

Sæt dig selv i parentes

Din partner og du lever i forskellige psykologiske verdener, og derfor har ingen af jer patent på sandheden – den afhænger af øjnene, som ser. For at opnå et indblik i din partners verden må du sætte dig selv i parentes og i stedet spørge ind til din partner. På den måde viser du interesse, og det vil blive positivt modtaget, for vi kan alle godt lide at blive mødt med interesse. Ved at lytte til din partner uden at lytte med selvrefererende afbrydelser eller kritik giver du ham/hende også mulighed for at være sig selv. Rigtig mange nævner i terapi, at de savner, at deres mand eller kone viser interesse og spørger ind til deres dag. Så husk at spørge ind til din partners dag og lytte, før du refererer til dig selv eller mister interessen.

Fortæl om dine egne følelser

Fortæl din partner, hvordan du har det. Ord kan både bygge op og rive ned, og derfor er det vigtigt at reflektere over, hvilke ord du bruger over for din partner, når du fortæller om dig selv, så du både tager dine egne tanker om din partner alvorligt og undgår at krænke din partner. Brug et jeg-sprog, når du skal fortælle din partner noget, så du får fortalt ud fra dine følelser i stedet for at postulere noget om din partner. Det vil sige, at du skal tage afsæt i, hvad du selv oplever, når du fortæller noget til partneren, eksempelvis »jeg synes, det var ubehageligt, at du kritiserede mig i går« i stedet for at sige »du var langt ude i går, da du kritiserede mig.« Hvis samspillet ikke fungerer godt nok, og du ikke kan fortælle det, du gerne vil, så kan det være en god idé med en timeout.

Du kan se en uddybende liste over enmer, som ofte kommer op i parterapi her.

Vi har også samlet nogle små guides og lidt uddybende parforholds-statistisk, som dækker andre områder og kommuner i Region Midtjylland. Se eksempelvis meget mere om parterapi i Horsens, Randers og Herning her.

HVORFOR FÅR KOMMUNIAKTIONEN DET SVÆRT?

Hvorfor kan vi ikke tale sammen uden at det ender i skænderi? Og hvorfor sidder vi fast i de sammen rutiner og hvorfor har vi den samme uhensigtsmæssige måde at diskutere og skændes på?

Her får en en guide til bedre og hensynsluld kommunikation. I parterapi vil de fleste terapeuter kigge på kommunikationen som det alleførste et i teapiforløb. I parterapi vil I også få en mulighed for skabe et bedre parforhold. Find en terapeut overalt i Danamrk - start her:

LYTTER DU TIL DIN PARTNER?

God kommunikation handler meget om at lytte. At lytte til det den anden rent faktisk siger, hvad han eller hun mener og derefter forholde sig til det - i stedet for at være i forsvarsposition og klar til at smide det næste argument.

Det betyder nemlig rigtig meget for Jer begge. For det første får du hørt din partners synspunkter - hvilket er vigtigt da det langt fra er altid vi kan gætte hvad din partner tænker og mener. For det andet fpr det din partner til at føle sig lyttet til.

TAG ANSVAR OVER DIN EGEN MÅDE AT KOMMUNIKERE PÅ

Kommunikation er en kunstart - eller et håndværk, som primært handler om to eller flere menneskers samspil. Når vi kommunikarer med et andet menneske er det vigtigt at tage ansvar for din del af kommunikationen. Ligegyldigt hvordan din partner er eller hvad han eller hun gør. Forsøg at finde den anden og finde nye måder at udtrykke dig på og forsøg at afvente, være tålmodig og holde fast i den gode stemning.