Tungen lige i munden…

parterapi ka give klarhed over behov og ønsker

Og nej, indlægget her handler ikke om en særlig kysseteknik, men om at skabe eller vedligeholde den gode balance i et parforhold.

Måske har du, lige som jeg, oplevet to modsatrettede behov i dine nære relationer: Ønsket om intimitet, kærlighed og tryghed … og ønsket om frihed og selvstændighed. De fleste forhold og mennesker for den sags skyld jonglerer med disse to ønsker. Vi kan opleve usikkerhed og afstand i nogle relationer (og higer her efter mere intimitet) og at blive nærmest kvalt i andre (og kan mærke frihedstrangen ekstra stærkt).

At finde den perfekte balance mellem nærhed og plads til den enkelte er individuelt fra forhold til forhold og skal derfor ses på, overvejes, italesættes og tilpasses behovene i de enkelte forhold. Og måske endnu vigtigere er det, at hver enkelt part i forholdet bliver opmærksom på sit eget forhold til tryghed og selvstændighed.

De nemmeste og mest komfortable relationer flyder ubesværet, fordi parterne umiddelbart har matchende behov for intimitet og sikkerhed samt frihed og selvstændighed. Men balancen udfordres hurtigt, hvis en af parterne pludselig

har brug for meget mere plads end den anden. Måske vil den anden part opleve et større behov for sikkerhed og bliver klæbende…hvilket skaber endnu mere trang til afstand hos den første part.

Så hvad kan vi gøre, når tingene kommer ud af balance – når vi taber en bold og det bliver svært at jonglere?

1. Find ud af, hvad dit eget behov er først

Har du egentlig helt styr på, hvad DU gerne vil? Hvad DU har brug for? Rigtig mange af os er mægtig gode til at opfylde andres behov og tilsidesætte vores egne. Måske endda helt glemme at mærke HVAD vores egne behov er. Hvis det er tilfældet for dig, har du fuldstændig overladt ansvaret for din egen lykke i hænderne på andre. Det betyder faktisk også, at det vil være et usandsynligt lykketræf at blive lykkelig. Hvad er chancen for at møde en anden person, der lige præcis opfylder dine behov?…nå nej…dem kender du ikke…så du ved heller ikke når de er opfyldt…det lyder som et bundløst hul af (ukendte) behov ikk’ Sunde relationer opstår mellem to individer, der tager ansvar for deres egen lykke og derefter forstærke den glæde ved at dele intimitet

2. Udtryk dit eget behov

Jeg ved, det for nogen føles vanvittig svært og endda ubehageligt at udtrykke sine ønsker. Hvis du føler behov for nærhed, kan du være bange for at blive oplevet som som påtrængende. Hvis du føler behov for plads, kan du frygte at såre din partners følelser.Men hvad er alternativet – at opbygge vrede og utilfredshed? At gå på kompromis med dig selv – igen? At ikke være ærlig i dit forhold?At udtrykke egne behov betyder ikke at du altid skal have ret – det betyder at I som par kan gå ligeværdigt ind i en dialog om, hvad I kan gøre sammen, for begge at være tilfredse.

3. Vær modig nok til at vise at du også er sårbar

Smid panseret…vær modig nok til at fortælle din elskede når noget er svært. Fortæl det, når du føler dig afvist, kvalt eller har brug for mere plads… hvis forholdet er værd at pleje, vil det bringe dig tættere og hjælpe din elskede at forstå, hvad du har brug for. Kæmp med hjertet i stedet for med sværd og skjold. Og tal for dig selv – sig hvad DU føler, hvordan DU oplever situationen.  

4. Nyd dit eget selskab – også uden din partner

Okay – så er det tid til forkælelse. ”Me time”. Gør noget selv. For dig selv. Alene. Måske er du allerede vældig godt tilfreds i dit eget selskab – og måske er det noget du skal øve dig på at elske. Uanset, er det vigtigt at du får GJORT det…taget din ”Me time”. Når du lærer at nyde dit eget selskab, vil andre nyde dig endnu mere. Og behovet for at andre skal opfylde dine behov bliver mindre.

5. Bliv ven med din modstand – og åben dit hjerte

Når du bliver såret, usikker, bange, føler dig afvist eller uelsket…hvordan reagerer du så? Lukker af for følelserne? Forlader forholdet? Mange af os mærker trangen til at sætte et panser op og beskytte os selv når vi såres. Og glemmer, at det panser også har en effekt udadtil – det efterlader andre usikre og afviste. Hvis vi er villige til at elske med et åbent hjerte, kan vi undgå at tabe alle boldene på gulvet. Vi kan opretholde balancen i kærligheden. Være både MIG og OS. Så bliv ven med din modstand, lad panseret ligge og åben dit hjerte. Både for andre og for dig selv. Hvis du giver dem du elsker tilladelse til at berøre dit hjerte, bliver dit hjerte større og stærkere. Når du kan elske uden modstand, er du mere tilbøjelige til at finde en god balance mellem intimitet og rum.

Læs også: Den eneste ting der ikke er til forhandling i et hvert parforhold

Det starter med dig selv

Som med så meget andet her i livet, er det DIG der skal lære at jonglere. I parforholdet er boldende måske lavet af hjerter, frihedstrang, intimitet, trangen til at være sammen – og meget andet…det er kun dig der ved, hvad DU har brug for. Når du ved det. Og din partner ved det. Og vice versa. SÅ kan I jonglere sammen. Lidt sværere…og MEGET sjovere <3. Og jeg er sikker på, at du vil opleve at det bliver meget lettere at balancere din frihedstrang og behovet for nærhed.

Kærlig hilsen

Camilla

Camilla driver terapivirksomheden Amazingmind.dk Østerbro i København.


På Lovecast kan du altid finde en dygtig parterapeut, som kan hjælpe hvis I oplever problemer i parforholdet. Uanset om I oplever tilbagevendende konflikter, skænderier eller problemer i forhold til fordeling af arbejdsopgaver i hverdagen eller måske nogle helt andre udfordringer kan parterapi ofte hjælpe. Find en dygtig parterapeut her

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *