utroskab afsløres på mobiln

Tjekker du din partners mobil?

Der er rigtig mange af os, der i perioder får en næsten ustyrlig lyst til at tjekke vores partners telefon. At have lyst til at tjekke sin partners mobil er i sig selv ingen forbrydelse – men hvis du rent faktisk kigger i mobilen uden tilladelse, er det ulovligt.

Hvorfor får vi lyst til at tjekke mobilen?

I virkeligheden handler det der med at tjekke hinandens mobiler ofte om ens egen usikkerhed, frygt for at miste, jalousi, angst osv. Angsten og usikkerheden kan opstå ved ændret adfærd hos din partner eller noget inde i dig selv. Du kan forsøge at finde den bagvedliggende årsag til din usikkerhed ved at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Er din partner begyndt at sidde mere med sin telefon end han/hun plejer?
  • Tager han/hun den med sig på toilettet eller ud i køkkenet for at hente et glas vand?
  • Er der kommet en ny kollega på arbejdet du pludselig hører meget om eller taler din partner slet ikke om arbejdet mere?

Eller hvis det handler om dig selv kan du stille disse spørgsmål:

  • Går du igennem en periode hvor dit selvværd ligger under gulvbrædderne?
  • Er din bedste veninde lige blevet forladt af sin mand gennem 20 år for sekretæren på 23?
  • Hvad er det der foregår indeni dig?

Når du har identificeret hvor din frygt kommer fra – ja, så ved du også om din usikkerhed kommer fra din partners adfærd eller fra dig selv. Hvis du er helt sikker på at din partner har ændret adfærd, så tal om det. Tag en dyb indånding, tag mod til dig og – SPØRG din partner ligeud:” Jeg har lagt mærke til at du tager din telefon med dig hver gang du går på toilettet, det gør mig bange for at du ser en anden – er det sådan?”

Nu kan det godt være du tænker ”arh, det er nok de færreste der lige vil indrømme det så” og ja, det kan meget vel være at din partner begynder at benægte, forsvare og måske endda angribe dig, og så må du med din sunde fornuft og kendskab til din partner bedømme om det måske netop er tegn på at du rammer rigtigt. Hvis han/hun ikke har noget at skjule, vil der måske være en forklaring på det, eller han/hun vil forsikre dig om at du er den eneste og at det ikke har været bevidst at telefonen har været limet til ham/hende.

Hvis din frygt kommer fra noget inde i dig selv vil det også være en god ide at tale med din partner om det. Du kunne måske sige:”Jeg er så usikker på mig selv/ked af min krop/at jeg har mistet mit job/at jeg er uvenner med mine forældre eller hvad det nu kan være, så jeg er bange for at du ikke vil være sammen med mig mere – er det sådan?” Forhåbentlig vil din partner sige ”Nej” og trøste dig eller forsikre dig om at han/hun elsker dig. Måske kan du endda fortælle hvad der kunne hjælpe til at du kan få det bedre. Hvis du er rigtig heldig, spørger han/hun selv. 
Hvis der er sket noget i jeres omgangskreds kan det også være en rigtig god idé at italesætte hvad det gør ved dig, i stedet for kun at sladre om situationen (jo, det gør vi vist lidt alle sammen) Fx:”Puh, jeg får helt ondt i maven af at tænke på at dem som vi troede var så lykkelige skal skilles nu pga utroskab, jeg bliver helt bange for at det skal ske for os – kan vi gøre noget ekstra for at undgå det? Er der noget i vores forhold der skal ændres?” Og så kan I jo snakke om hvordan I har det i jeres parforhold.

Læs også: Har du behov for kontrol i parforholdet? 

Har du tjekket mobilen?

Nu er det jo ikke sådan at vi alle i kampens hede eller i følelsernes vold, gør hvad vi teoretisk set godt ved er det bedste. I de tilfælde er det altid godt at man kan rydde op baglæns. Fx kan du fortælle din partner at du har kigget i hans/hendes telefon fordi du følte dig usikker og undskylde. Brug undskyldning til at få talt ud om det og evt. få lavet et fælles regelsæt for telefonerne. Nogle mennesker er fuldstændig ligeglade med om deres partner tjekker deres telefon og andre ser den som en krænkelse af privatlivet – også selvom de ikke har noget at skjule. Derfor kan det være en god idé at tale om og aftale hvordan I gerne vil have det, eller finde et kompromis alle kan være i. Fx at man spørger den anden om man må kigge telefonen igennem inden man gør det. At man aftaler at den anden skal være i rummet når man gør det. At det slet ikke er en mulighed.

Fakta: Utroskab afsløres ofte af mobilen

Ifølge en stor undersøgelse lavet af analysefirmaet YouGov har hele 15 procent af de 35-54-årige tjekket deres kæresters mobiltelefon – eller gør det løbende. I hele 25 procent af tilfældene har dem der har snaget, afsløret at kæresten var dem utro. Et tal, der vidner om, at der er rigtig mange forhold, hvor der er noget, man skal have snakket om. Andre undersøgelser har tidligere slået fast, at hele 42 % af alle danskere i parforhold, på et tidspunkt har været deres kæreste utro.

Indlæg skrevet af Anna & Jonas


Er jeres parforhold ramt af utroskab vil det være en rigtig godt idé at lave en aftale med en parterapeut – uanset om I vil forsøge at redde forholdet eller have hjælp til at afslutte det på en fornuftig måde. Find en dygtig parterapeut her og læs mere om parterapi i dit lokalområde – se eksempelvis Roskilde, Vejle, Århus og Randers.

Flere artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *