Når den første forelskelse bruser af – hvad så?

Forelskelse, kærlighed, parforhold, lovecast, parterapi, parterapeut

Så kommer kærligheden da. Den dybe, ægte, nærværende, stabile kærlighed for livet. Eller?

Er der noget, der kan slå os omkuld, er det kærlighed. Først i form af forelskelsen. Det brusende hav af beundring, begær, lyst, nydelse bliver altomsluttende i en periode. En periode, hvor vi næsten kan glemme os selv, venner og familie. Og så stilner bruset af og det er tid til at finde hinanden på en ny måde. Og det er her det gælder om at være opmærksom – på hinanden og på sig selv – for ikke at blive slået omkuld af sårbarheden.

Vil du vide mere om parterapi og hvad det kan betyde for dit parforhold? – så se vores store guide her.

For, hvad er det egentlig der så sker, når det lige pludselig holder op med at være brusende og den så naturlige forelskelse erstattes af tvivl, trods, spørgsmål og en lyst til igen at dyrke egne interesser? Når det vi først var så tiltrukket af, bliver irriterende eller problematisk.

Det som vi fandt så tiltrækkende ved vores partner – er oftest egenskaber, som ikke er så veludviklede hos os selv. Og forelskelsen og sammensmeltningen var en mulighed for at få disse egenskaber helt ind tæt på – og nærmest absorbere dem.

Fordi partneren opfylder vores drømme (alt det vi ikke selv er), har vi en tendens til at idealisere ham/hende. Eller i hvert fald at have de romantiske briller på. Og fokusere på de gode sider og vende det blinde øje til de problematiske sider. Vi har faktisk ikke set den elskede som han/hun virkelig er – men som vi så inderligt ønskede at den anden skulle være. Vi har projiceret vores inderste længsler over på den anden og forstærket følelsen af selv at være fuldendt. Men …det har en pris at vi ikke ser hele virkeligheden…måske kommer der efterfølgende en følelse af skuffelse, vrede eller at være blevet snydt. Men hvem har snydt hvem? Og hvordan snyder vi os selv?

…og her er det vigtigt at grundlaget for parforholdet, kærligheden, VI’et kan tåle de udfordringer der følger.

Den enkeltes reaktion på de barske realiteter afhænger af, hvad der er med i rygsækken. Hvilket liv der ligger forud og hvordan vi har lært at være i verden fra barnsben.

Alle de reaktionsmønstre der er kodet ind i hjernen bliver aktiveret, når kærligheden driller og vi føler os sårbare, svigtede eller ikke gode nok.

Vær opmærksom

Jo mere opmærksomme på og åbne for at se på vores mønstre og acceptere dem, jo lettere er det at være i relationen. Det gælder ikke kun for kærlighedsrelationer. Men særligt for parforholdet er, at det ofte er vores partner der spotter de uudforskede (problematiske) sider i os. Og netop det gør det så udfordrende og ’farligt’…fordi tænk nu hvis jeg bliver vraget fordi jeg ikke er perfekt.

Nogle af os har så god erfaring med at undgå følelsen af at være uelsket, at vi pr. automatik sætter beskyttelses beredskabet i gang. Vi når måske ikke engang at opdage det før vi sidder kampklar i bunkeren. Måske ser vi det slet ikke som et mønster hos os selv – men udelukkende som noget partneren er skyld i.

Kærlighed er hårdt arbejde. Det som kom så let til os i forelskelsen kræver pludselig næring, opmærksomhed og konstant pleje. Kærligheden kræver, at vi gør os umage.

Ti tips til kærligheden – også efter forelskelsens skønne rus er dampet af

  1. Vis hengivenhed hver dag (kompliment, kys, blik)
  2. Vær nysgerrig – stil spørgsmål
  3. Vis interessere i din partners liv og fortæl om dit
  4. Tal pænt til hinanden
  5. Tag ikke din partner for givet
  6. Brug hinandens styrker
  7. Vær god ved dig selv
  8. Dyrk og fremhæv det I er gode til sammen
  9. Søg hjælp – både som par og individuelt – hvis I ’knirker’
  10. Bliv enige om at det er OK at være uenige – uden at slås

Kærligheden kan ikke stå alene. Og kan ikke bæres af kun den ene part i et forhold. Det er en fælles opgave at dyrke VI’et. Et fælles ansvar. Som part i et parforhold har du også et individuelt ansvar. For dig og det du bringer ind i jeres fællesskab. Du har ansvaret for, hvordan du giver og modtager kærlighed. Et ansvar for at sige til og fra. At udtrykke dine behov. Og lytte til din partners. Når du tager ansvar for dig og dit liv, får du frihed til at vælge. Vælge kærligheden. Vælge det liv du ønsker. Vælge dig selv og din partner.

Når den første forelskelse har lagt sig (og det gør den – det er helt normalt), så er det tid til at udforske kærligheden. På den lange bane. Tid til at skabe et VI der stikker dybere og kan bære jer igennem det der udfordrer.

Tag hinanden i hånden i dag og vælg VI’et. Mærk at I hører sammen – som to selvstændige individer.

Indlæg skrevet af Camilla Frøjk


Lovecast.dk har vi samlet en lang række dygtige parterapeuter, som tilbyder parterapi til par, som oplever problemer og udfordringer med at få kærligheden til at fungerer. Find en dygtig parterapeut her.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *