Hvis du frygter at miste, kan du aldrig elske fuldendt

Lær at håndtere jalousi i dit parforhold.

Har du nogensinde prøvet at være virkelige jaloux? Følelsen af at blive overmandet af jalousi og en masse tanker om, hvad din partner mon går rundt og laver lige nu? Fantasien og tankerne løber løbsk, sms’erne flyver lynhurtigt af sted og du er overbevist om, at han/hun vil forlade dig til fordel for en anden.

Jalousi kan nemt være ekstremt ødelæggende for et forhold – her får du er 6 gode råd til hvordan den kan håndteres og kontrolleres.

1. Start med at erkende at du rent faktisk er jaloux.

Jalousi er stadig tabubelagt og mange mennesker skammer sig rent faktisk over at være jaloux. Men vi må lige gøre klart at jalousi er helt normalt og et grundlæggende vilkår i vores natur, som vi alle skal lære at leve med i en eller andet grad. Du kan også ofte se det hos børn, der får en ny lillebror- eller søster. De bliver jaloux. Så jalousi er en følelse vi alle har i os – men det er selvfølgelig meget forskelligt hvad der skal til, før vi bliver ramt af følelsen.

2. Er jalousien begrundet?

Undersøgelser viser, at omkring hver tredje har været utro på et tidspunkt i deres live, så der kan jo ærlig talt nogle gange godt være noget om snakken. Det er en realistisk mulighed, og derfor bliver du nødt til – så objektivt som muligt – at stikke en finger i jorden og fornemme, om der er en reel årsag til at du bliver jaloux.

3. Observer, hvad det er, der gør at du pludselig har den her følelse af jalousi.

Er det noget specifikt der har ændret sig i forhold til tidligere? Er det en stemning du pludselig kan fornemme? Prøv at lade der gå en 3-4 uger, hvor du så objektivt som overhovedet muligt vurderer, om din partner på nogen måde har ændret adfærd – eller om det måske bare er dig, der har fået en ubegrundet følelse af jalousi.

4. Skriv dine følelser omkring jalousi ned.

Hvis du har en fornemmelse af at din jalousi er ubegrundet, så sæt dig med en blok og skriv ned, hvornår du oplever den. Hvornår dukker følelsen op i dig? Du skal ikke begynde at arbejde med det endnu – bare observere og se, om der dukker et mønster op i din jalousi.

5. Når din partner er ude

Når din partner er ude er det en rigtig god idé at forsøge at aflede din opmærksomhed og finde på noget godt eller inspirerende at lave. Det kan gøres på mange måder, men selvforkælelse er helt klart en af dem :-). Se nogle venner, en god film eller måske noget helt andet du synes om.

Læs også: Lær at forstå din partner og få et bedre parforhold 

6. Observer, hvordan du udtrykker din jalousi

En ting er, hvordan du mærker jalousien inden i dig selv, noget andet er, hvordan du håndtere det udadtil. I stedet for at bombardere din partner med konfliktskabende sms’er, når han/hun er ude, så kunne du måske skrive til din veninde eller venner i stedet. Prøv i det hele taget at undlade at reagere på de handlinger, som du måske vil fortryde og som du godt kan se ikke er så smarte. Det modsatte vil på sigt kunne skade jeres forhold virkelig meget. Prøv i stedet at tale om med din partner om det, så hun / han også ved hvad der foregår inde i dig 🙂

En parterapeut kan hjælpe hvis jalousi fylder meget i jeres parforhold og er årsag til tilbagevendende konflikter. Se vores store udvalg af parterapeuter og start i terapi inden det er for sent. Vi tilbyder parterapi overalt i landet – se fx. parterapi i Vejle og Roskilde her.

Indlæg skrevet af Anna

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *