Et billede af den dygtige terapeut Camilla Frøjk

Når angsten for at miste sin partner bremser for udvikling

Når angsten for at miste sin partner bremser for udvikling…
En meget almindelig udfordring i det moderne parforhold er, når den ene part har brug for personlig udvikling (af den ene eller den anden grund)…og den anden part spænder ben.
I min praksis hører jeg rigtig ofte mine klienter fortælle, at deres partner synes det er svært, at de går i terapi. Forklædt i sætninger som ”Nå, sidder du så og fortæller hvor dum jeg er til din terapeut?” eller ”Okay – hvad så hvis terapeuten siger du skal gå fra mig?” eller slet og ret ”Hvorfor skal du dog bruge penge på sådan noget pjat?”…
For der er faktisk ikke så mange der rent ud siger: ”Ved du hvad, jeg bliver faktisk lidt nervøs når du går i terapi. Du udvikler dig og jeg står stille her. Hvad nu, hvis du ikke kan lide mig mere bagefter?”

Hvad handler de så om…de der sætninger…

Det handler måske i bund og grund om at vi bliver nervøse – ikke? Alt det trygge som vi kender står på en vægtskål. Og måske tipper vægtskålen den forkerte vej. Og måske synes min partner at det er den helt rigtige vej for hende/ham…
Og det er jo ikke af ond vilje, når partneren på en måde spænder lidt ben… fx bliver sur, laver en scene, brokker sig eller helt ignorerer det… det er simpelthen angst for at miste.
Angst er en svær størrelse at have i et parforhold. Angsten får os til at føle os bange eller begrænsede. Angst er det modsatte af accept.
Angst kan suge glæde, udvikling, spontanitet og kærlighed ud af et forhold.
Pas på hinanden – og lær at ”deale” med den angst der er imellem jer
Hvordan kan vi håndtere en angst i parforholdet – så der bliver plads til udvikling? Første skridt er at anerkende, at der er en grundlæggende angst for at miste den anden.
Og angsten for at miste er en kraftfuld motivator til at lave ravage… så det er vigtigt at det ikke bliver tabu, men er en ting I kan tale om og undersøge sammen.

Råd til den der er bange for at miste:

Se din angst i øjnene - sænk paraderne – og styrk parforholdet. Det gør du blandt andet ved:
1. Tal åbent om hvad du er bange for (at miste)
2. Fortæl din partner, hvad der vil hjælpe
3. Accepter, at din partner har ret til sit eget liv også
4. Øv dig i at stå det angstfyldte igennem – og saml på erfaringer for at du har klaret det!
5. Træk vejret! Dybe indåndinger og puuuuust angsten ud!
6. Gå med angsten…det lyder hæsligt…men at kæmpe imod gør angsten stærkere!

Råd til den ikke-bange:

Måske har du allerede en tendens til at lade din partners frygt og jalousi styre dit humør, dine aktiviteter og din udvikling. Det skal stoppe. Det hjælper nemlig ikke. Hverken dig eller din partner.
I stedet, kan du:
1. Anerkende at din partner er bange (i stedet for at blive sur og tvær eller ked)
2. Spørge, hvad der kan hjælpe bedst, når nu situationen er som den er (fx at du skal på weekendtur eller går i terapi). Og vurder så, om du kan/vil give din partner det
3. Fortæl – vær åben om dine aktiviteter (i det omfang det giver mening – du skal selvfølgelig ikke aflægge rapport om fx terapi-sessioner)
4. Husk på, at din partner er bange for at miste dig…af kærlighed
…og så kan du jo altid foreslå din partner at prøve at gå i terapi, tage på weekend med vennerne, på kursus…
Og hvis det er svært at tale sammen om, kan en parterapeut helt sikkert hjælpe med at skabe et rum, hvor der er mulighed for at tale, lytte og forstå på en ny måde.
Pas på hinanden og den kærlighed der er imellem jer!
Kh Camilla

Få mere viden om parterapi og om de mange fordele der ofte er forbundet med parterapi. Læs mere her.

Flere artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *