PARTERAPI – HVAD ER DET EGENTLIGT?

Hvad går parterapi egentligt ud på, og hvad kan I som par forvente at få ud af terapien? Par vælger at gå i parterapi af mange forskellige årsager. Nogle ønsker at komme i parterapi, fordi de kan mærke at der ligesom mangler noget i deres hverdag. Nogle bliver irriterede og frustrerede på deres partner, eller er måske et de egentligt bare lidt ligeglade med forholdet efterhånden som årene er gået. Nogle par har meget sjældent sex og de ved slet ikke hvordan deres partner i virkeligheden har det inderst inde. For nogle kan  det være lang tid siden, de har haft noget alenetid sammen som par, og tiden går ligesom bare med daglige gøremål, vasketøj og pligter mv. Hvis I kan nikke genkendende til noget at dette, kan det måske være en rigtig god idé tale med en parterapeut.

Leder du efter en parterapeut, der kan hjælpe med at genoplive kærligheden i parforholdet, så brug knappen herunder. Du kan også få viden, tal og statistik om parforhold lokalt i Danmark - besøg eksempelvis vores side med beskrivelse omkring parterapi i Aalborg her.

Vi kan også anbefale vores store parforholdsguide, som går i dybden med alt om parforholdet og de udfordringer og problemer som typisk opstår i de fleste parforhold. Se bl.a mere om hvilken type parforhold du lever i. 

VIRKER PARTERAPI?

Vi får ofte spørgsmålet: Virker parterapi overhovedet? Det helt korte svar er ja, selvfølgelig virker det! Langt de fleste gange virker det faktisk rigtig godt. Det hvor det kan være rigtig svært at få gavn af et terapiforløb er typsisk hvis der er gået alt for lang tid fra behovet om parterapi bliver registreret, til snakken om parterapi rent faktisk bliver bragt op og man får handlet på det.

Mange oplever, at de har forsøgt at tale med deres partner om behovet for parterapi, men at partneren har afvist det, skudt det hen og ikke ment det var nødvendigt for deres forhold. I andre tilfælde kommer parret i terapi, inden krisen udvikler sig med et reelt ønske om at få fjernet de problemer der er i parforholdet - og det er naturligvis altid det bedste udgangspunkt. Jo før man begynder at arbejde med problemerne jo mindre er de.

HVAD ER PARPEUTENS OPGAVE?

Når et par kommer i parterapi hænger det ofte sammen med en række misforståelser og manglende kendskab til hinanden, som har udviklet sig gennem tiden til at blive reelle konflikter. Parrets samtale og dialogform kan være præget af et behov for at vinde diskutioner og blive hørt og det er som regel ikke det bedste udgangspunkt for en god kommunikation. Ofte har kommunikationen nemlig ikke den langsomhed og som er afgørende for at gøre en vigtig eller vanskelig konstruktiv snak.

Parterapeutens vigtigste opgave er derfor selv at være nærværende, lyttende og ikke blive opslugt af et for hurtigt tempo. Mange parterapeuter hjælper som noget af det allerførste til at give samtalen og kommunikationen med hinanden den nødvendige kvalitet for at blive så konstruktiv som overhovedet muligt. Terapeuten har også en vigtig opgave med at opfange misforståelser, forudindtaleser og videregive iagttagelserne til klienterne. Er kommunikationen konfliktfyldt og lytter man ikke til hinanden giver det grobund for en masser misforståelser som let kunne være undgået, hvis man dialogen er konstruktiv.

Uddybende information om parterapi

COMMITMENT OG MOTIVATION ER ALTAFGØRENDE

Jo mere engageret I begge er i parterapiarbejdet og jo mere energi I lægger i det, jo bedre resultater vil I opleve. Mange terapeuter oplever ofte at par der virkelig er motiveret og interesser i at skabe mærkbare forandringer ofte oplever overraskende gode resultater allerede efter første session. Nogle par er virkelig gode til at gå hjem og arbejde videre med teknikker og opgaver derhjemme efter sessionerne og det resulterer ofte i øjeblikkelige forbedringer. Man kan redde sit parforhold ved først og fremmest at have et reelt ønske om at redde forholdet, men også ved at bruge de rigtige værktøjer som parterapeuten hjælper med at identificere. Så ofte er det bare med at komme igang med parterapi.

UDBYTTE AF PARTERAPI

Det er selvfølgelig meget forskelligt hvad par oplever de får ud af terapien, da alle kommer med helt forskellige udgangspunkter, forventninger og problemer. Vi har dog samlet en liste her over udbyttet af parterapi og hvordan parterapi ofte kan styrke parforholdet, da terapeuten ofte arbejde med redskaber som styrker relationen mellem jer og som tager fat i de probelmerstillinger som præger jeres forhold.

HVAD KOSTER PARTERPI?

Priserne på parterapi kan variere meget afhængig af geografi og uddannelses mæssig baggrund. Typisk ser man de højeste priser på parterapi i de store byer - København, Odense og Århus. Her ligger priserne et sted mellem 1000 kr. til 1500 kr. pr. session, mens de i yderområder, ligger fra 600 til 1000 kr. på session. Læs meget mere om priserne her:

GRATIS PARTERAPI

Nogle kommuner tilbyder gratis parterapi til par som har problemer i parforholdet, og som med hjemmeboende børn under 18 år (Hos nogle kommuner er aldersgrænser 12 år). Du kan få mere af vide om jeres muligheder for at få gratis parterapi her: