JALOUSI

Har du nogen side haft lyst til at smugkigge i din partners telefon? Eller måske lige tjekke kærestens Facebookprofil - bare lige for at se hvem han eller hun skriver med? Så er du ikke alene. Der er nemlig rigtig mange mennesker der er så bekymret for hvad der partner foretager sig på nettet, at de tjekker hinandens mobiler og mails. Men det er et skråplan og en rigtig farlig vej at gå ned ad. Men hvad kan du ellers gøre hvis du er ramt af jalousi? Det får du svaret på her.

Nogle mennekser har en tendens til at lade jalousien fylde alt for meget – ofte uden grund. Men hvorfor opstår jalousi og hvordan kan du takle den så den ikke tager overhånd? Det får du svar på i denne lille jalousi guide.

Jalousi i parforholdet

HVAD ER JALOUSI

Jalousi er en stærk følelse, som langt de fleste af mennesker oplever på et tidspunkt i livet. Følelsen er en helt normal reaktion, som primært opstår pga. usikkerhed og fordi vi er ustyret med en beskytter trang - altså en trang til at beskytte parforholdet og det vi har sammen. Følelsen er sammensat og den opstår i et samspil mellem negative tanker og en grundlæggende følelse af angst for at miste det vi har.

Jalousi kan opstå af forskellige årsager og den kan enten bunde i helt reelle oplevelser, eller i forestillinger - altså i fantasien. De følelsesmæssige og fysiske reaktioner er stort set de samme for os alle, og følelserne er ofte meget stærke og de påvirker os i meget høj grad. Følelsen af jaluosi er sandsynligvis ikke medfødt. Følelsen af jalousi er snarere tillært og den er tæt forbundet med oplevelsen af mindreværd, frygt, angst og svigt. Jalousien kan enten følge os helt tilbage fra den tidlige barndom, men den kan også opstå senere i livet som følge af en bestemt episode eller hendelse.

HVORNÅR ER JALOUSIEN OPSTÅET?

Helt grundlæggende er der 2 former for jalousi. Hvis du reelt har et ønske om at slippe af med jalousien ,er det vigtigt at finde ud af hvor den stammer fra og hvornår den er opstået. Det er nemlig stor forskel på hvordan den skal behandles og hvad du kan gøre for at slippe følelsen. Er den tidligt tillært og kommer fra oplevelser i barndommen eller er den opstået senere i voksenlivet pga. erfaringer med med utroskab eller svigt?. Der er stor forskel på hvor dybt de to former for jalousi er forankret i os og hvordan de skal håndteres.

JALOUSI SOM STAMMER FRA BARNDOMMEN


Jalousi der er udviklet tidligt i barndommen er umiddelbart den sværeste at få bearbejdet og slippe af med. Når vi udvikler mønstre og overlevelsesstrategier i barndommen, vil vi typisk bruge de samme reaktionsmønstre og overlevelsesstrategier i voksenlivet når vi er pressede og når vi reagere instinktivt.

Når eksempelvis jalousi har fulgt os i en længere periode og er tillært fra barndommen, stikker den dybt og er derfor blevet en naturlig del af vores selvbillede og reaktionsmønster, og derfor kræver det en stor selverkendelse og en vilje til forandring at få bearbejdet jalousien. 

Det er nemlig sådan at vi allerede i tre-fire års alderen begynder at forme os et mere stabilt billede af os selv, og det sker bl.a.ved at spejle os selv i andre. Derfor har både andres reaktioner og hendelser på dette tispunkt i livet en altafgørende betydning for, hvordan vi oplever os selv og for vores reaktionsmønstre senere i livet. Det er nemlig her vi udvikler vores selvværd og selvbillede og det er afgørende for hvordan vi takler situationer senere i livet - med mindre vi bevist arbejder på at ændre det.

JALOUSI SOM OPSTÅR SENERE I LIVET


Jalousi der opstår senere i livet opstår typisk som en reaktion på en bestemt episode. Det kan være at din partner eller måske en tidligere parterrent faktisk har været dig utro. I dette tilfælde vil man som udgangspunkt have lettere ved at blive jaloux, men denne form for jalousi vil også være lettere at få bearbejdet og komme over.

En effektiv metode er at forøge at komme tilbage til sin kerneoverbevisningen om, at man er værdifuld som alle andre, og at episoden men at man har ladet sig udsætte for en uværdig behandling, som for eksempel at man lader sig tale ned til, eller at man jævnligt oplever at blive kritiseret for noget, man gør, eller værre endnu for den, man er.

Det er vigtigt at blive opmærksom på egne grænser og få talt med din partner om det i tide og på en god måde.

HVORDAN KAN DU SLIPPE AF MED JALOUSI?

Man kan arbejde på at ændre sine reaktionsmønstre ved at blive bevidst om dem. Her er det vigtigt at understrege af jalousireaktionen er tillærte, og derfor kan vi lære at reagere anderledes når vi bliver usikkre, som ofte er den bagvedliggende årsag til jalousien.

Ofte opnås rigtig gode resultater, når parterne forstår at rumme hinanden og de komplicerede følelser, der kan være på spil - både hos den jaloux, der føler mindreværd og usikkerhed, og hos partneren, der føler sig bebrejdet og uretfærdigt behandlet.

1 - ERKENDELSE


Det første og vigtigste skridt til at bearbejde jalousi er ved at erkende at man rent faktisk er jaloux. Hvis du ofte forestiller dig at din partner er sammen med andre og det vækker ubehagelige følelser i dig - ja, så er det ofte fordi du er jaloux.

2 - TAG ANSVAR


Find ud af hvorfor du egentligt er jaloux og tag ansvar for dine følelser. Hvis din jalousi er ubegrundet så tag ansvaret på dig og tal med din partner om dine følelser. Når du tager ansvaret for dine egne følelser vil din partner få lettere ved at rumme de komplicerede følelser der ofte kan være på spil - både hos den jaloux, der føler mindreværd og usikkerhed, og hos partneren, der føler sig bebrejdet og uretfærdigt behandlet. Det giver som regel rigtig gode resultater.

3 - LÆR AT SKELNE MELLEM SUND OG USUND JALOUSI


Jalousi er ofte en trang til at beskytte parforholdet og følelsen for os til at reagere som et værn mod udefrakomne trusler mod parforholdet. Mange parterapeuter skelner ofte mellem en sund jalousi og en usund jalousi. Den sunde jalousi er den der får os til at gøre os umage og som lige husker os på at din partner jo helt reelt kan blive bejlet til at andre. Den sunde jalousi er kortvarig og sund fordi den får os til at passe på forholdet.

4 - LAV FÆLLES SPILLEREGLER


Parforholdet er en af de vigtigste relationer voksne mennesker har og din partner kan hjælpe dig og støtte dig imens du arbejder med din jalousi. Det betyder at I kan finde grænserne sammen, så I begge bliver hørt og har helt konkrete og fælles spilleregler, så ingen bliver sårede og kede af det. Det skal naturligvis være rationelt og give mening, så tal om det på et tidspunkt hvor jalousien ikke raser.

Hvis parforholdet tidligere er ramt af eksempelvis utroskab kan jalousi ofte være en følgevirkning. Du kan læse meget mere om utroskab her. Hvis i oplever jalousi og det giver anledning til konflikter, vil vi anbefale at søge hjælp hos en af vores dygtige terapeuter, og du kan også læse meget mere om parterapi her.

 

JALOUSI & PARTERAPI

Parterapi kan ofte afhjælpe det fleste problemer med jalousi og den måde vi reagerer på når vi bliver jaloux. Parterapeuten vil typisk arbejde med at skabe en bevidsthed omkring de faktorer der er i spil, og på den måde skabe en forståelse hos Jer begge. Sammen vil I blive beviste om nogle helt konkrete handlinger der vækker jalousien, så I sammen kan undgå handlinger som sårer den anden eller vækker jalousien. I vil samtidig få mulighed for at bearbejde nogle af de overstrategoer som er uviklet tidligt i barndommen og få bugt med jalousien fremadrettet.

Jalousi opleves ofte som uværdigt og skamfuldt for den jaloux og reaktionerne ikke handler ofte ikke om noget konkret partneren har gjort forkert. Det handler snarere om en usikkerhed, en manglende selvtillid og selvværd og derfro er det en rigtig god idé at få professionel hjælp til at håndtere den.

SE VORES PARTERAPI VIDEO

Her får du en lille motivationsvideo, som kan inspirere dig til at arbejde med parforholdet og gå i parterapi.

Er parterapi noget der kan hjælpe på jeres problemer? Hvordan kan parterapi gøre forskel for jeres parforhold og jeres relation? Det, og meget mere kan du få svar på i denne lille video - se med her:

Vi har også samlet nogle små guides og informationer, som dækker stort set alle områder og kommuner i Danmark. Se eksempelvis parterapi København, Odense og Århus.

ONLINE PARKURSER

FRA LOVECAST - LÆR NÅR I HAR LYST & TID

Styrk dit parforhold med et online parkursus fra Lovecast Learning - lavet i samarbejde nogle nogle af landets absolut dygtigste parterapeuter.

Prøv eksempelvis vores kursus om troskab og tydelig aftaler af parterapeut Helene Mau. Det kan nemlig hjælpe jer med at undgå jalousi. Sæt jer godt til rette sammen og få en inspirerende, god og udviklende oplevelse - præcist når I har tid og lyst - hjemme i stuen.

Lovecast Learning - online parkuser