JALOUSI

Har du nogen side haft lyst til at smugkigge i din partners telefon? Tjekke kærestens Facebookprofil - bare lige for at se hvem han eller hun skriver med? Så er du ikke alene. Der er nemlig rigtig mange mennesker der er så bekymret for hvad der partner foretager sig, at de tjekker hinandens mobiler og mails. Men det er et skråplan og en farlig vej at gå ned ad. Men hvad skal du ellers gøre? Det får du svaret på her.

Nogle mennekser har en tendens til at lade jalousien fylde alt for meget – ofte uden grund. Men hvorfor opstår jalousi og hvordan kan du takle den så den ikke tager overhånd? Det får du svar på i denne lille jalousi guide.

Jalousi i parforholdet

HVAD ER JALOUSI

Jalousi er en stærk følelse, som langt de fleste af mennesker oplever på et tidspunkt i livet. Følelsen er en helt normal reaktion, som primært opstår pga. usikkerhed og fordi vi er ustyret med en beskytter trang - altså en trang til at beskytte parforholdet og det vi har sammen. Følelsen er sammensat og opstår i et samspil mellem negative tanker og en grundlæggende følelse af angst for at miste det vi har.

Jalousi kan opstå af forskellige årsager og kan bunde reelle oplevelser eller i forestillinger - altså i fantasien. De følelsesmæssige og fysiske reaktioner er stort set de samme for os alle og følelserne påvirker os i høj grad. Følelsen er sandsynligvis ikke medfødt, men tillært, og synes grundlæggende at hænge sammen med oplevelsen af mindreværd og svigt. Jalousien kan følge os fra den tidlige barndom, eller den kan opstå senere i livet.

2 FORMER FOR JALOUSI

Helt grundlæggende er der 2 former for jalousi - den tidligt tillærte og den senere ankomne. Der er stor forskel på hvor dybt de to former for jalousi er forankret i os og hvordan de skal behandles.

JALOUSI SOM STAMMER FRA BARNDOMMEN


Den jalousi, der er udviklet tidligt i barndommen, er umiddelbart sværere at få bearbejdet end en jalousi, der udvikles senere i livet. Det skyldes både, at jalousien har fulgt én i lang tid, og at den oftest stikker dybere og er blevet en naturlig del af vores selvbillede.

Når vi i tre-fire års alderen begynder at forme os et mere stabilt billede af os selv, sker det blandt andet i en spejling af andre. De andres reaktion spiller en afgørende rolle for, hvordan vi oplever os selv. Det er vores oplevelse af en situation snarere end fakta, der afgør, hvordan selvværd og selvbillede udvikler sig.

JALOUSI SOM OPSTÅR SENERE I LIVET


Jalousi der opstår senere i livet opstår typisk som en reaktion på en bestemt episode. Det kan være at din partner eller måske en tidligere parterrent faktisk har været dig utro. I dette tilfælde vil man som udgangspunkt have lettere ved at blive jalous, men denne form for jalousi vil også være lettere at få bearbejdet og komme over.

En effektiv metode er at forøge at komme tilbage til sin kerneoverbevisningen om, at man er værdifuld som alle andre, og at episoden men at man har ladet sig udsætte for en uværdig behandling, som for eksempel at man lader sig tale ned til, eller at man jævnligt oplever at blive kritiseret for noget, man gør, eller værre endnu for den, man er.

Det er vigtigt at blive opmærksom på egne grænser og få talt med din partner om det i tide og på en god måde.

JALOUSI & PARTERAPI

Parterapi kan afhjælpe problemer med jalousi. I parterapi vil I begge ofte blive bevidste om, hvilke faktorer der er i spil. På den måde kan I begge få en forståelse for de helt konkrete handlinger, man enten bør foretage eller undgå i forhold til at vække jalousien. Herudover opnås forståelse for, hvor svært og uværdigt det opleves for den jaloux, samt at den uhensigtsmæssige jaloux reaktion ikke handler om noget, partneren har gjort, men snarere bunder i den jaloux’ egen usikkerhed.

Du kan læse meget mere om parterapi her.

HVAD KAN DU SELV GØRE?

Man kan ændre sine reaktionsmønstre ved at opnå større bevidsthed omkring dem. Og da jalousireaktionen er tillært, så er det også muligt at lære eller oparbejde nye reaktioner til håndtering af den usikkerhed, som ofte er årsag til jalousien.

Ofte opnås rigtig gode resultater, når parterne forstår at rumme hinanden og de komplicerede følelser, der kan være på spil - både hos den jaloux, der føler mindreværd og usikkerhed, og hos partneren, der føler sig bebrejdet og uretfærdigt behandlet.

1 - ERKENDELSE

Ofte opnås rigtig gode resultater, når parterne forstår at rumme hinanden og de komplicerede følelser, der kan være på spil - både hos den jaloux, der føler mindreværd og usikkerhed, og hos partneren, der føler sig bebrejdet og uretfærdigt behandlet.

2 - TAG ANSVAR

Ofte opnås rigtig gode resultater, når parterne forstår at rumme hinanden og de komplicerede følelser, der kan være på spil - både hos den jaloux, der føler mindreværd og usikkerhed, og hos partneren, der føler sig bebrejdet og uretfærdigt behandlet.

3 - LÆR AT SKELNE MELLEM SUND OG USUND JALOUSI

Jalousi er ofte en trang til at beskytte parforholdet og følelsen for os til at reagere som et værn mod udefrakomne trusler mod parforholdet. Mange parterapeuter skelner ofte mellem en sund jalousi og en usund jalousi. er den, der får dig til at “oppe” dig, og som lige husker dig på engang i mellem, at din partner jo helt reelt kan blive bejlet til at andre. Det er den jalousi, der er kortvarig og som lige mindre en om, at man skal huske at fortælle, at man elsker sin kæreste/partner og i øvrigt huske at passe på parforholdet og ikke gøre det sårbart.

4 - LAV FÆLLES SPILLEREGLER

in partner kan hjælpe dig, imens du arbejder med din jalousi, og I kan sammen finde grænserne, der passer til jer begge, og hvor ingen bliver kede af det. Men det skal give mening og være fornuftigt – og hvad er så fornuftigt?

SE VORES PARTERAPI VIDEO

Her får du en lille motivationsvideo, som kan inspirere Jer til at arbejde med parforholdet og gå i parterapi.

Er parterapi noget der kan hjælpe på Jeres problemer? Går det en forskel for Jeres parforhold? Det kan du få svar på i denne lille video - se med her:

Vi har også samlet nogle små guides og informationer, som dækker stort set alle områder og kommuner i Danmark. Se eksempelvis parterapi København, Odense og Århus.