Tænker du stadig positivt om dit parforhold efter I har fået børn?

Parforhold, familie, familieliv, parterapi, parterapeut, kærighed,

Det betyder rigtig meget i et parforhold, når to bliver til tre, fire, fem osv… romantik, intimitet, sex og spontanitet bliver for en periode afløst af søvnunderskud, praktiske gøremål, planlægning, konflikter og tilsidesættelse af egne behov.

Og livet med småbørn ER sindssygt hårdt. Og det er en stor omvæltning at gå fra to til tre. Og så synes man liiige at der er styr på det – og så er det at man tager beslutningen om barn nr. 2. Og selv om der er mange ting der bliver lettere, fordi vi har prøvet det hele før…så er det primært de praktiske ting. Vi har ikke prøvet at det nu er begge forældre der er ”på” hele tiden.

Hjemme hos mig er der 2 voksne og fire børn. Og det har taget et par år at finde ud af, hvordan der bliver plads til hvert enkelt individ og ikke mindst parforholdet. For samtidig med at vi skulle lære at være forældre, skulle vi også lære at samarbejde på et meget praktisk plan, lære at finde en balance i egne behov og børnenes behov og udnytte fælles(fri-)tiden optimalt.

Som med alt andet omkring parforhold, så kræver det arbejde og vijle – noget man ofte kan arbejde med i et parterapiforløb. Det kræver, at parret er villige til at tale sammen, afstemme forventninger og lytte til hinanden.

Min oplevelse er, at det er så let at falde i den negative grøft og se det som en belastning for parforholdet, at der er kommet børn til. Hvis du kender det – vil jeg opfordre dig til at se på alle de mange gode ting, der OGSÅ hører med.

Jeg har spurgt en gruppe kvinder, hvad der har forbedret deres forhold da de fik børn – her er deres bud:

Vi har skabt noget unikt sammen

“Det fantastiske lille menneske, har vi skabt sammen. I kærlighed. Det er noget helt særligt at have sammen”.

Ordet PARTNER – får en helt ny betydning

“Det er først efter vi har fået børn, at vi virkelig har brug for at kunne samarbejde som partnere. Vi har efterhånden udviklet et ret godt teamwork, når det kommer til at få alt det praktiske til at gå op. Vi er blevet meget opmærksomme på hinandens stærke og svage sider og ved præcis, hvor vi kan hjælpe hinanden bedst”.

Vi forsøger at løse konflikter anderledes

“Når vi havner i konflikter, prøver vi virkelig at være konstruktive. Både af hensyn til børnene men også fordi vi bare skal kunne fungere. Vi ved også godt, at vi tit er sårbare, fordi vi er trætte”.

Vi tager ikke kvalitetstid for givet

“Vi er blevet SÅ gode til at sætte pris på de små øjeblikke. Vi nyder virkelig, når vi har lidt alenetid. Og vi er gode til at italesætte når tiden er der, så den ikke bare slipper fra os”.

Vi blev en familie med et fælles fokus

“Da vi ventede vores første barn satte vi os for at kigge på vores værdier. Vi havde mange fælles og nogle helt forskellige. Det var rigtig godt at tale om inden vi blev kastet ud i familielivet og børneopdragelse. Heldigvis havde vi begge to værdi på romantik. Det gjorde det let at tale om, hvordan vi ønskede vores familieliv skulle se ud”.

Vi får lov at se hinanden gro som forældre – og mennesker

“Det er en kæmpe gave at se min mand som far. Jeg er stolt af ham og synes han er utrolig meget mand. Og det er dejligt at der er et område, hvor vi kan vokse som mennesker sammen – i stedet for væk fra hinanden”.

Vi deler øjeblikke som kun vi forstår

“Ens børn gør og siger sjove, mærkelige og vidunderligt skøre ting – og det er fedt at have en at dele de oplevelser med. Det er sådan lidt indforstået – som et hemmeligt sprog kun vi forstår. Og det giver en helt særlig følelse af samhørighed…på den sjove måde”.

Jo mere I fokuserer på det som virker for jer som par, jo bedre føles parforholdet. ¨Samtidig bliver afstanden kortere  mellem jer og jo mere vil I blive villige til at gøre noget for og med hinanden.

Det vigtigste ”arbejde” der er i et parforhold er at kunne tale sammen, at turde tage de svære samtaler, at udtrykke egne behov og at kunne finde fællesnævneren, når det bliver svært.

Og husk nu, at det er virkelig cool at tage hånd om udfordringerne!

Rigtig ofte er det et spørgsmål om et ændret fokus. Så hvis det er svært at være kærester, fordi der er børn i familien, så start med at se på alt det vidunderlige I kan sammen som forældre. Og tal sammen om drømme, fantasier, ønsker, behov… Og søg hjælp, hvis I ikke selv kan løse konflikterne.

Her er lidt inspiration til en snak med din partner om jeres parforhold med børn:

  • Hvordan har det at få børn påvirket jeres parforhold til det bedre?
  • På hvilke områder fungerer jeres partnerskab bedre nu?
  • Hvor ser I jeres styrker og udfordringer?
  • Hvor kan I hjælpe hinanden?

Tag hinanden i hånden i dag og skab de gode fortællinger om jer som par. Mærk at I hører sammen – som kærestepar også med børn…

<3 God fornøjelse!

Camilla Frøjk


På Lovecast.dk kan du altid finde en kvalificeret og dygtig parterapeut eller sexolog hvis I oplever problemer og udfordringer i parforholdet. Parterapi kan være den rigtige løsning hvis I føler at I har svært ved at finde hinanden som kærestepar – måske pga. familielivet, børn eller en travl hverdag generelt. Se vores parterapeuter her.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *