Hvorfor går det ofte galt med parforholdet, efter sommerferien?

Parforhold kan have det svært efter sommerferien

Hvad er det lige der sker, når en familie kommer hjem til det kolde Danmark, efter en uges badeferie i syden, og er klar til at gå hver for sig? Hvorfor boomer antallet af skilsmisser i efteråret? Man skulle da umiddelbart tro, at en ferie i syden iført sangria og helpension, ville være det absolut bedste for parforholdet... Og det er det også ofte - desværre, bare ikke altid.

Men hvorfor ikke?

Fordi vi pludselig kan mærke os selv og hinanden når vi er på ferie, uden det ellers så velkendte stress-filter. Når pligterne ikke længere fylder, når vi ikke er styret af et vækkeur der ringer alt for tidligt, så vi kan stå op og få familien i gang, imens vi selv gør os klar til at gå på arbejde, komme hjem, måske hente børn på vejen, lave mad, handle, lufte hunden, støvsuge, tømme opvaskemaskinen fra i går, hænge vasketøj op, hjælpe børnene med lektier, stege kyllingefilet og snitte salat, spise, rydde det hele op, få børnene i bad, gå med hunden igen, se lidt nyhederne, gøre klar til koldhævet bolledej, falde død om i sofaen, dyrke lidt sex - eller måske bare ligge krop til, imens vi fantaserer om at sove næsten en nattesøvn inden vækkeuret ringer, for så at stå op og gentage hele rutinen igen.

Et eller andet sted i hverdagens trummerum og sure pligter, kan det være rigtig svært at bevare forelskelsen og kærligheden. Kærligheden har nogle gange en tendens til at drukne i pligter og alverdens ting vi skal forholde os til. Måske er vi blevet lidt ensomme uden at vide det - for vi har ikke den nødvendige tid til at mærke hverken os selv eller vores partner. Vi mister ofte evnen til at mærke os selv, for det er der simpelthen ikke plads til. Måske elsker vi ikke længere vores partner, som vi gjorde engang. Måske ved vi ikke hvor vi har lagt den følelse, vi var så vilde med, og som gjorde, at vi byggede hele dette hektiske liv op sammen. Og helt frivilligt endda. Noget er forsvundet, men vi kan ikke sætte fingeren på hvad det, og vi kan ikke finde det.

Men hvad er der galt?

Inderst inde ved vi nok godt hvad der er galt - men heldigvis, så stjæler hverdagens stress og travlhed tiden fra os, så vi ikke bliver konfronteret med sandheden mere end allerhøjst nødvendigt. Vi tvinger os selv videre i det liv vi har opbygget, vi bliver en del af en masse, og det kan vi faktisk godt finde ud af. Mennesker er flokdyr, og vi kan godt fungere i masse-styrede bevægelser. Også selvom vi inderst inde ikke er lykkelige. Også selvom vi inderst inde har hemmelige drømme om, hvad der ellers kunne være til os, langt væk fra disse rammer. Men vi lever i det, og vi lever med det - for vi kan godt lide trygheden - vi kan godt lide pengene og vennerne og at have råd til 2 ugers all-inklusive sommerferie i sydens sol for hele familien.

Men når vi så endelig kommer på ferie og ikke har tusind pligter og forskellige gøremål vi skal tage os af, så bliver vi pludselig konfronteret med virkeligheden, vi sidder der i solen med en kold sangria. Pludselig opdager vi at vi ikke elsker hinanden længere. Vi er sammen. Hele tiden. Vi kan ikke lade som om, og der er ikke noget vi kan gemme os bag. Vi får virkeligheden serveret i et ubarmhjertigt dagslys. Så taler vi sammen i aftensolen - vi tør pludselig være ærlige, mens vi sidder der med solbrune ben og føler os dejligt veltilpasse i egen krop. Vi finder undervejs ud af, at vi måske begge føler den samme mangel og den samme længsel.

Tid til refleksion

Vi kan mærke os selv på en anden måde når vi er væk hverdagens stress. Her kan vi nemlig se vores parforhold og vores partner i et nyt perspektiv. Vi håbede måske at kærligheden »bare« var forsvundet lidt i hverdagens travlhed, stress og tiden der flyver. Men i ferien flyver tiden ikke. Her sidder vi overfor hinanden. Og så går det galt. Så begynder vi at tale om det vi mangler og savner i vores liv, og som begynder at presse sig på - og før vi ved af det, har vi aftalt at prøve at splitte op når vi kommer hjem. Enten for at skabe et blidt split eller for at se om det ville kunne skabe et savn, som kan få os tilbage til en hverdag med mere kærlighed og romantik.

Læs også: Parforhold og sommerferie

Nogle gange har en måned på en briks i en af vennernes gæsteværelse ikke den ønskede effekt for problemerne i parforholdet - og så kan konsekvensen jo virkelig være nedslående. For at opdage at man ikke længere elsker sin partner er en smertefuld erkendelse, som nok skal indhente os før eller siden. Også selvom vi ikke altid kan mærke det. Men det kan vi på en sommerferie. I ferien har vi nemlig tiden til, at mærke hvordan vi i virkeligheden har det med hinanden, og hvad vi føler - for der er ikke noget vækkeur der ringer om morgenen og redder os fra virkeligheden og tvinger os igennem tusindvis af pligter i løbet af dagen.


Artiklen er skrevet af parterapeut Marie Safina Kademann.

Parforohldet får det ofte svært efter sommerferien

Mange par oplever problemer efter sommerferien. Parterapi være en oplagt mulighed for få parforholdet tilbage på sporet og taget hånd om problemerne - og i nogle tilfælde, for at undgå en skilsmisse. Mange parterapeuter på Lovecast tilbyder en kort gratis telefonisk samtale, hvor I kan få afklaret om parterapi kan hjælpe jer.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *