Pas på parforholdet i ferien

parforhold, ferie, parterapi, parterapeut, forhold,

Pas på parforholdet i ferien

Sommerferie! Wuhuu. Vi ser frem til den med længsel. Åh at gå ud af døren på jobbet den sidste dag før ferien…og hjem til familien, kæresten, vennerne eller til drømmesengen. Det var lige hvad vi trængte til. Ferie.

Men ferien kan også være en stor mundfuld for nogen. Og især parforholdet står for skud, når det er ferietid. Statistikken taler sit eget sprog, og fortæller os at antallet af klienter til parterapeuter og skilsmisseadvokater stiger markant efter de lange ferier.

Og det er der flere årsager til. Den primære er, at vi har meget høje forventninger til vores ferie. NU er det endelig tid til mere nærvær, kærlighed, sex, familietid, afslapning, fællesoplevelser, egen tid etc. Ofte har vi ikke fået talt om vores forventninger og behov, men tager det for givet at partneren ønsker det samme. Det lægger et enormt – og ofte usynligt – pres på parforholdet.

 

En anden årsag til at ferien for nogle par ender som høj-konflikt-tid handler om, at der ikke er taget hånd om de udfordringer parret har inden ferien. Nogle tænker måske, at ”bare vi får ferie sammen, skal det nok gå”, ”i ferien får vi tid til at tale om problemerne” eller ”jeg tager ikke problemer op, der kan ødelægge ferien”…

 

Hvad kan I selv gøre, for at forberede jer på ferien

Der er flere forskellige måder at forberede sig som par. Måske kan det virke kedeligt og lavpraktisk, men ikke desto mindre er det en vigtig investering i VI’et.

 

Herunder er et bud på en F-E-R-I-E model:

Forskellighed

Du og din partner er to individer. Det var det der bandt jer sammen i starten af jeres forhold. Det er vigtigt at afstemme forventninger til ferien. Snak om, hvad ferie er for jer hver især. Hvor kan I mødes og hvor skal I gå på kompromis.

Enighed

Dyrk de områder I er fælles om. Se på de forventninger og behov I har som er fælles. Lad VI’et få plads. Jo mere fælles I kan finde, jo mindre konfliktfyldt bliver ferien. Og det kan bare være helt små ting. Og snak om, hvordan I vil håndtere eventuelle konflikter i ferien. Hvis I har lavet en aftale om ikke at skændes, kan I lettere hjælpe hinanden videre…

Rummelighed

Det er ferie. Det er tid til at kunne slappe af. Det er lettere at slappe af, hvis du kan øge din rummelighed for at tingene ikke lige kører efter en knivskarp plan. Giv plads til din partner og til dig selv. Måske endda til at være lidt spontane. Sig PYT. Det kan godt være at det ikke lige blev 3 uger med solskin…

Inderlighed

Ferie er også tid til at være nærmere dine kære. Tid til at give den ekstra gas på inderligheden, kærligheden og måske sexlivet. Snak om det. Giv udtryk for ønsker og behov. Og dyrk parforholdet – lidt mere end i hverdagen. Hvis det er en børnefamilie der holder ferie, så snak om, hvordan I skaber plads til jer som par. Sæt tid af hver dag til at nyde en stund sammen som par.

Egenkærlighed

Det gamle mundheld ”du skal elske dig selv før du kan elske andre” kan blive synliggjort i ferien. Pludselig er vi sammen 24-7 i mange dage…og må forholde os til både vores partner og os selv og hvordan VI’et egentlig har det… Og hvis du går ind i ferien med et lavt egenkærligheds-niveau, kan det godt blive udfordrende at være noget ekstra for din partner og VI’et.

Så vær ekstra opmærksom på, at værne om din selvkærlighed – hele tiden – og i særdeleshed op til ferier.

Det handler rigtig meget om, hvilket mindset du går ind til din ferie med. Hvilken tilstand dine tanker, følelser og krop er i, når du går på ferie. Starter du ferien med at være topstresset, kan du godt forvente at det tager en uges tid at geare ned…og hvis du bruger den sidste ferieuge på at forberede dig på at du snart skal på arbejde…har du reelt kun en enkelt uges afslapning på programmet…vil du det?

Pas på dig selv – og dit parforhold i ferietiden. Vær bevidst om, at du har et valg. Og den måde du forholder dig til din ferie får betydning for din oplevelse af ferien.

Og det er DIT VALG om din ferie skal være den gode ferie!

Rigtig god sommer!

Kh Camilla

Du kan læse meget mere om parterapi og parforhold her på vores side – selvfølgelig også i dit lokal område. Se eksempelvis parterapi i Århus her.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *