UTROSKAB

Hvorfor er nogle utro? Og hvad kan man gøre hvis parforholdet er ramt af utroskab? Hvordan kan utroskab forebygges og kan det helt undgås?

Det er nogle af de spørgsmål vi ofte bliver stillet i forbindelse med utroskab og som vi her vil forsøge at besvare. Det kan nemlig være forskellige former for utroskab og utroskaben kan bunde i forskellige udfordringer.

HVAD ER ÅRSAGEN?

Utroskab er et dybt tillidsbrud og den mistede tillid skal genopbygges. Og det tager tid - ofte meget lang tid. Når man skal arbejde med utroskab og undersøge muligheder for at komme videre sammen, er det nødvendigt at kortlægge årsagen til utroskaben. Der er nemlig ofte her svaret skal findes.

Utroskab er ofte forbundet med nogle meget stærke følelser og derfor vil vi altid anbefale at opsøge en dygtig og erfaren parterapeut, som kan hjælpe Jer med at håndtere de udfordringer der ofte er forbundet med utroskab. Det er nemlig være vanvittigt svært at håndtere på egen hånd - uanset og i ønsker at fortsætte parforholdet og gå hver for sig.

DE 4 FORMER FOR UTROSKAB

I følge den amerikanske ekspert og psykolog Jay Kent-Ferraro, som må siges at være en af de absolut førende eksperter på området, er der primært fire forskellige utroskabstyper. Når man skal arbejde med utrosskab og det ifølge eksperten vigtigt at slå fast hvad den bagvedlæggende årsag er. De fire typer er:

Hvorfor er nogle utro?

1) Patologiske affærer - narcissisterne

Denne type affærer er nok den sværeste at komme igennem og få bearbejdet - i hvert fald hvis hensigten er at blive sammen. Affærene opstår nemlig typisk pga. den utros forvrængede behov og virkelighedsbillede og utroskabet har ikke noget at gøre med hverken parforhold eller partner.

Det kan bunde i narcissisme eller selvoptagethed, og typisk ser den utro kun sig selv og sine egne behov.

Disse affærer kan være svære at komme over, Især fordi den utro sandsynligvis behov for terapi. Mange eksperter fra ligefrem parterapi i denne type situationer.

2) Flugt affæren

Denne typer utroskab bunder helt basalt i en trang til at flygte fra hverdagen, for at finde noget den utro mener mangler i det faste parforhold. Denne type utroskab er helt klart den mest almindelige og bygge i bund og grund på en fantasi om hvordan livet kunne være.

Den utro vil ofte være på jagt efter en soul mate eller trofast ny partner, hvad som helst for at legitimisere denne fantasi om. Man tror fejlagtigt, at personen, man er utro med, kan give en alt det, man savner.

Elskeren eller affæren bliver en fantasi om en »den eneste ene« eksisterer et andet sted og det bliver ofte en jagt på, hvad der mangler i den utros liv. 

Denne slags affærer begynder ofte med tilfældigheder, fx i en situation med alkohol, eller når personer har en midtvejskrise.

Det er muligt for par at overleve denne type affærer.

3) Affæren som skyldes utilfredshed


Denne type affærer skyldes ofte, at den utro ofte er bitter og utilfreds med en række ting ved partneren.

Denne type sidespring er typisk brugt som en måde at udtrykke vrede og utilfredshed med ægteskabet eller som en måde at sabotere det, så man overlader det til partneren til at afslutte forholdet i stedet for selv at gøre det.

Det kan også være en form for hævn over kærestens tidligere utroskab eller en passiv-aggressiv hævn for at have svigtet i årevis. Ofte ser man en tendens til at at partner kritiserer sin partner foran andre.

4) Overset - opmærksomhed

Hvis man føler sig overset, taget for givet i parforholdet eller ignoreret i sit parforhold, søger opmærksomhed og kærlighed i en andens arme. For kvinder begynder disse affærer ofte med et behov for venskab, der så udvikler sig romantisk.

Disse affære sker mest for par, hvor man er begyndt at se hinanden mere som venner end som elskede, og eller i parforhold hvor fokus er på børn og ikke på de voksnes romantik.

Du kan se en uddybende liste over enmer, som ofte kommer op i parterapi her.

Vi har også samlet nogle små guides og lidt uddybende parforholds-statistisk, som dækker andre områder og kommuner i Region Midtjylland. Se eksempelvis meget mere om parterapi i Horsens, Randers og Herning her.

RISIKOEN FOR UTROSKAB STARTER TIDLIGT

Størstedelen af den utroskab, der finder sted, skyldes manglende kommunikation derhjemme og omsorg for hinanden derhjemme. Hvis vi føler os meget distancerede fra hinanden og ikke mærker nærheden i vores forhold, er der allerede ved at ske noget, der på et tidspunkt kan få os til at interesse os for andre - også selv om vi er mennesker der normalt ikke har haft tanker om utroskab.

Tag ansvar for jeres seksualitet og for at give hinanden kærlighed. For det er jo tit, når man føler sig overset, og man så pludselig får opmærksomhed fra en kollega og føler sig lækker og værdsat, at den spontane utroskab kan opstå.

SÅDAN FOREBYGGER I UTROSKAB

Den bedste måde at forebygge utroskab på er at drage den nødvendig omsorg for hinanden og pleje parforholdet. Tal om hvordan har I har det og find ud af om der er noget I savner. Sørg for at sætte ord på de ting I elsker ved hinanden og gør jer umage for at være gode kærester - også selvom i har travlt i hverdagen. Det er den absolut bedste måde at bekæmpe utroskab på.

KAN I KOMME VIDERE SAMMEN?

Om man kan komme videre sammen som par afhænger som udgangspunkt hvilken form for utroskab man har oplevet. Men I mange tilfælde gælder det om at kunne give slip og tilgive og man skal indstillet på at det tager tid og der ligger et kæmpe arbejde i at få genskab den mistede tillid.

Den der har været utro skal virkelig gøre alt hvad han eller hun kan for at bevise at man stadig gerne vil parforholdet og familielivet. Også er der ofte især to ting som den forurettede gerne vil have svar på:

1) Elsker du mig stadigvæk?

2) Gør du det igen?

KAN PARTERAPI HJÆLPE HVIS I HAR OPLEVET UTROSKAB?

Det helt korte svar er ja - selvfølgelig kan parterapi hjælpe. Uanset om I vil have hjælp til at kommer videre sammen, hjælp til afklaring eller hjælp til at gå hver for sig, kan parterapi være en stor hjælp. Der er dog tilfælde hvor parterapi ikke kan hjælpe Jer til at blive sammen, da årsagen til skal findes i personlighedsforstyrelse eller narcesistisk adfærd.

Hvis den ene part har tydelige narcesistisk tendenser og adfærd, vil de fleste terapeuter anbefale individuel terapi, og det vil efterfølgende være rigtig svært at fortsætte sammen i et parforhold.

Er I ramt af utroskab? Så tag fat i en af vores dygtige terapeuter og få en snak om Jeres udfordringer. Du finder vores parterapeuter her: