ALENE I PARTERAPI – KAN MAN STYRKE SIT PARFORHOLD UDEN SIN PARTNER?

Logoer fra samarbejdspartere og steder vi er blevet omtalt.

HVORFOR VIL NOGLE PARTNERE IKKE I PARTERAPI?

Der kan være mange grunde til, at en partner ikke ønsker at gå i terapi:

Hvorfor vil nogle ikke i parterapi? Få svaret her!
  • Frygt for at blive konfronteret med egne mønstre og udfordringer
  • Mistillid til terapeutens rolle
  • En oplevelse af, at “tingene ikke er så slemme”
  • Træthed eller opgivenhed i forholdet
  • En forestilling om, at terapi kun er “for dem, der skal skilles”
  • En idé om at man bør kunne løse udfordringer selv

Men det betyder ikke, at relationen er dømt til at mislykkes, hvis man står alene med ønsket om forandring. Det, at én part tager ansvar for sine reaktioner, følelser og mønstre, kan sætte gang i en hel kædereaktion i parforholdet.

HVAD ER INDIVIDUEL PARTERAPI?

Individuel parterapi adskiller sig fra klassisk individuel terapi ved, at samtalerne tager udgangspunkt i dine relationer – særligt den intime kærlighedsrelation. Du arbejder med dine egne følelser, behov, kommunikationsmønstre og grænser, og du får indsigt i, hvordan dine reaktioner og valg påvirker dynamikken i forholdet.

Det handler ikke om at tage ansvar for partnerens adfærd – men om at tage ansvar for sin egen.

HVORDAN KAN DET STYRKE PARFORHOLDET?

Når du begynder at arbejde med dig selv, kan det skabe mærkbare forandringer i relationen:

1. DU KOMMUNIKERER MERE KLART OG BEVIDST


Ved at forstå dine egne følelser og behov bedre, bliver det lettere at kommunikere dem uden bebrejdelser. Det kan skabe et trygt rum, hvor din partner føler sig mødt – i stedet for kritiseret.

2. DU BRYDER GAMLE MØNSTRE


Par, der oplever konflikter, misforståelser eller følelsesmæssig afstand, kan også drage fordel af familierådgivning. Dette gælder især, hvis parterne ønsker at arbejde på deres forhold, før problemerne udvikler sig til noget mere alvorligt, såsom skilsmisse. Familierådgivning kan hjælpe par med at forbedre deres kommunikation, bearbejde tillidsbrud, og finde nye måder at arbejde sammen på.


En skilsmisse kan være en meget udfordrende tid for alle involverede, og det kan påvirke både voksne og børn. Familierådgivning kan hjælpe familier med at håndtere de følelsesmæssige aspekter af en skilsmisse og sikre, at børnene får den støtte, de har brug for i denne svære tid. Det kan også være nyttigt i samlivsophør, hvor forældrene måske skal finde ud af, hvordan de bedst samarbejder som forældre, selvom de ikke længere er et par.

4. DU SKABER RO OG BALANCE – SOM SMITTER AF


Parforhold er systemer, og hvis én ændrer sig markant, vil det påvirke hele dynamikken. En roligere og mere afklaret tilstedeværelse kan skabe ringe i vandet – og åbne døren for mere kontakt og nysgerrighed fra partnerens side.

5. DU FINDER UD AF, HVAD DU VIL


Terapi kan også give dig afklaring. Du bliver klogere på, hvad der er vigtigt for dig i kærligheden – og om det forhold, du er i, kan rumme det. Det handler ikke om at blive eller gå – men om at tage bevidste valg med hjertet og selvrespekten i behold.

ER DET FARLIGT FOR PARFORHOLDET, HVIS KUN DEN ENE GÅR I TERAPI?

Nogle frygter, at individuel terapi kan skabe distance i forholdet. Og ja – forandringer skaber ubalance. Men det er ikke det samme som, at det er farligt. Faktisk viser både forskning og terapeutisk erfaring, at relationer ofte udvikler sig positivt, når én part går i terapi – netop fordi nye handlemuligheder og dialoger opstår.

Hvis forholdet er meget låst, og partneren ikke ønsker kontakt eller dialog, kan terapien også være en støtte til at træffe en beslutning om at passe på sig selv.

Men det betyder ikke, at relationen er dømt til at mislykkes, hvis man står alene med ønsket om forandring. Det, at én part tager ansvar for sine reaktioner, følelser og mønstre, kan sætte gang i en hel kædereaktion i parforholdet.

HVAD SIGER PSYKOLOGIEN?

Individuel parterapi trækker ofte på tilknytningsteori og emotionsfokuseret terapi (EFT). Her arbejder man med, hvordan vores barndomsrelationer præger vores måde at indgå i nære relationer på som voksne – og hvordan vi kan opbygge tryghed og følelsesmæssig kontakt på nye måder.

Samtidig integrerer mange terapeuter metoder fra kognitiv terapi, compassion-fokuseret terapi og narrative metoder, som støtter op om at skabe realistiske og helende fortællinger om en selv og ens parforhold.

ET VIGTIGT SKRIDT – OGSÅ SELVOM DU GÅR ALENE

At række ud og starte i terapi – alene – kræver mod. Men det er også et kærligt og håbefuldt skridt, hvor du aktivt vælger at investere i dig selv og i den relation, du er en del af.

Forandring starter ét sted. Og det sted kan være dig.

PRØV OGSÅ VORES ONLINE PARKURSER